Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЪЛГАРИЯ - МИШЕНА ЗА ИНВЕСТИЦИИ НА ГАЗПРОМ И ЛУКОЙЛ

Газпром ще инвестира в удвояването на капацитета на единственото у нас газохранилище край врачанското село Чирен. Това стана ясно след посещението на президента Петър Стоянов в Москва. Руският газов гигант вече е договорил кредит с първокласна европейска банка. Стойността на инвестицията ще стане ясна след задължителното технико-икономическо проучване.


Газохранилището е изключително важна част от транзитната газопроводна мрежа на България. В момента то събира 1 млрд. куб. метра природен газ, от които обаче могат да се извлекат едва половината. В случай на нужда (и съответно - с големи разходи) Булгаргаз може да изкара още 30% от съхраняваното количество чрез изпомпване.


Необходимостта да съхранява големи наличности природен газ през зимата застави Булгаргаз да започне сондажи за постепенно


разширяване на хранилището край Чирен


със свои сили и средства. През тази година бяха извършени няколко сондажа, които увеличиха капацитета му с около 20 процента. Поради скромните финанси обаче работата напредва бавно. С включването на Газпром проектът ще приключи до една година, с което ще бъде гарантиран транзитът за съседните държави през зимните месеци.


Като първа стъпка за възвръщане на направените инвестиции от Нова година у нас ще бъдат въведени диференцирани цени на продаваното синьо гориво: за бита, за малки фирми и обществени сгради и за големи промишлени консуматори. Съгласно приетата в Европа и Северна Америка схема цената на синята енергия ще има обратнопропорционална зависимост от консумираното количество - т.е. промишлените гиганти ще плащат най-малко, а битовите консуматори - най-много.


Втората стъпка, решаваща проблема с


възвръщаемостта на инвестициите


(която според експертите може да бъде въведена и паралелно с диференцираните цени), е избирането на метод за покриване на загубите от съхраняването на газа. Единият вариант е да се въведе сезонна цена през зимата. Практиката на страните, възприели този метод, показва, че цената през студените месеци се покачва средно с 20 процента. Вторият метод, възприет в повечето западноевропейски страни, предлага разпределение на загубите от зимните месеци през цялата година - т.е. увеличение на цената средно със 7-8 на сто. Според осведомени източници обаче у нас вероятно ще бъде възприет вариантът сезонна цена, който устройва повечето от големите консуматори.


Въвеждането на диференцирани и сезонни цени ще стабилизира държавната ни газова компания, твърдят експерти. Досега Булгаргаз понасяше огромни загуби от нагнетяването на газа през лятото и изпомпването му през зимата.


В Газпром разговаряхме повече от час и половина с Рем Вяхирев и останалите колеги. Постигнахме споразумение 20% от газа да изплащаме със строителство в Москва и други руски градове. Строителната програма за следващите три години е осигурена и съгласувана с руската страна. Интересното тук е, че 20-те процента са от общото количество доставян газ, така че при увеличаването му и строителството ще нараства. Споразумението предвижда и удължаване на срока за разплащане със строителство. У нас Главболгарстрой и Булгаргаз ще уреждат финансовите си взаимоотношения в български левове - това заяви вицепремиерът Евгений Бакърджиев в Москва след приключване на разговорите с шефовете на руската енергийна компания.


По предварителни изчисления споразумението ще подсигури


Главболгарстрой с бизнес за над 100 млн. щ. долара


годишно.


Рем Вяхирев се ангажирал лично при срещата си с премиера на Украйна в началото на септември да съдейства за изплащането на украинския дълг към България, който възлиза на 120 млн. долара, с 1.250 млрд. куб. м природен газ.


Освен това Булгаргаз и Топенерджи ще изграждат газопреносни мрежи за ниско налягане в България - за това са се договорили още вицепремиерът Бакърджиев и Рем Иванович. В случая интересът е насочен към Югоизточна България. В този регион - от Ихтиман на юг към Гърция, засега има само транзитен газопровод. За привеждане на споразумението в сила трябва да се изградят разклонения от транзитния газопровод до някои от големите селища в региона. Тъй като и Булгаргаз, и дъщерната фирма на Газпром Топенерджи не могат да изграждат мрежи за ниско налягане, вероятно те ще наемат фирма подизпълнител. Засега битова газификация у нас извършва единствено Овъргаз инк., половината от която е собственост именно на Газпром.


За реализация на намерението от Газпром са се ангажирали да увеличат количеството газ в транзитния газопровод с толкова, колкото е необходимо, за да не спаднат количествата, предназначени за Гърция.


Русия няма никакъв интерес


от транзитния нефтопровод Бургас - Александруполис. Това е изводът от срещата на Евгений Бакърджиев с шефа на най-голямата руска нефтена компания ЛУКойл Алик Пиеров. Коментирахме петролния пазар в региона, количествата нефт, които се вадят от Каспийския регион, и възможните трасета за неговото транспортиране. Чух оценката на г-н Пиеров за всяко едно от тях. Засега ЛУКойл има интереси единствено към преработката на петрола. Тя вече закупи огромните нефтени рафинерии в Румъния, а сега проявява силен интерес и към Нефтохим - каза г-н Бакърджиев.


Вицепремиерът заяви, че е договорил експерти от ЛУКойл да ни помогнат при оценяването на Нефтохим. Заедно ще търсим такова ниво на Нефтохим, при което ще бъде най-удачно той да бъде изкаран на пазара - заяви той. Как така купувачът ще определя цената на стоката, която ще купува, а на всичко отгоре пък и ще определя времето, когато тя ще се появи на пазара, г-н Бакърджиев не обясни. Въпросът е изключително важен на фона на заявения интерес, още повече че ЛУКойл едва ли ще се съгласи да купи по-малко от 51% от Нефтохим и да допусне някой да му мъти водата!


Шефът на руската компания Алик Пиеров ще посети София в края на ноември, за да открие офиса на дъщерната фирма ЛУКойл - България. Според осведомени


изпълнителен директор на ЛУКойл - България ще бъде Валентин Златев


бивш търговски директор на Роснефт. Поради провалената за втори път приватизационна процедура на тази последна руска държавна нефтена компания г-н Златев вече ще отдава известните си познания и опит в областта на петролния пазар на ЛУКойл.


Според експерти обаче, въпреки декларираната засега липса на интерес, ЛУКойл веднага ще изяви намерение да се включи в изграждането на нефтопровода от Бургас до албанското пристанище Вльора (проект АМВО), в случай че бъде взето решение за неговото строителство. През септември предстои координиране на стандартите и условията между трите страни, през които минава проектотрасето - България, Македония и Албания. Изграждането на нефтопровода ще зависи основно от американските фирми, държащи основен дял както от добива на нефт в Тенгиз, така и от Каспийския тръбопроводен консорциум - Шеврон, Мобил, Арко (участваща съвместно именно с ЛУКойл под името ЛУКАРКО).


За вземане на благоприятно решение за реализирането на проекта Бургас - Вльора съдбоносна дума ще има и американската компания АМВО, разработила и лансираща проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във