Банкеръ Daily

Общество и политика

България казва "не" на преговорите на Скопие за членство в ЕС

България ще блокира рамката за преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз, потвърди външният министър Екатерина Захариева.

Преговорната рамка ще се разглежда на заседанието на Съвета "Общи въпроси" на 17 ноември. За да се придвижи процесът напред, трябва да има подкрепа от всички 27 страни-членки на ЕС.

"Казваме „не” на преговорите, а не на членство на Северна Македония в ЕС. Не считаме, че към момента изпълняват условията за започване на преговори. Не изпълняват Договора за добросъседство с България от 2017 г., цялата им външна политика продължава да е базирана на омраза към съседна държава и към нейния народ, така че няма как да кажем „да” на този етап", обясни Захариева в телевизионно интервю.

Външният министър подчерта, че никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни това право на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското. 

Македонският й колега Буяр Османи в събота изрази готовност в следващите три дни да се намери решение по условията поставени от България за започване на преговори за членство в Евросъюза. 

"Позициите на България са много ясно изразени в тяхната рамка, която е приета от правителството и парламента. През последните дни водихме интензивни преговори и постигнахме споразумение по 7-8 въпроса, които бяха чувствителни за всяка от страните. Не мога да кажа дали това е достатъчно. Ще работим още два-три дни за деблокиране на този процес", заяви македонският външен министър Буяр Османи.

Според северномакедонския външен министър е постигнат напредък по няколко въпроса, но не е ясно дали това е достатъчно България да промени позицията си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във