Банкеръ Daily

Общество и политика

България казва "да" на Албания за ЕС и "не" на Северна Македония

Страната ни е подкрепила преговорната рамка за присъединяване на Албания към Европейския съюз, но не и тази за Северна Македония. Това съобщи на брифинг вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след днешния Съвет "Общи въпроси".

Текстът на преговорната рамка задължително трябва да бъде одобрен от всички страни членки, за да има политическото решение за започване на преговори за присъединяване и първа междуправителствена конференция. Позицията на България е, че Скопие към момента не изпълнява договора за добросъседство от 2017 г.

"Можем да одобрим преговорната рамка с Република Албания, но България на този етап не може да подкрепи тази за Северна Македония", каза Захариева. "Току-що приключи разглеждането на точка "Разширяване". Тя беше включена като предоставяне на актуална информация от страна на германското председателство и обсъждане за състоянието на преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания", уточни вицепремиерът.

Предложеният от Скопие проект не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид, подчерта Захариева, добавяйки, че позицията на страната ни се основава върху рамковата позиция на парламента.

"Настоявахме в преговорната рамка да залегнат три основни условия. Първо е придържането към формулата за езика от 1999 г., пътна карта за изпълнение на договора от 2017 г. и много ясен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени“, обясни още външният министър.

Екатерина Захариева изтъкна, че страната ни е отворена за продължаване на разговорите и намирането на решение, когато обаче преговорите се водят с желание и компромиси и от двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във