Банкеръ Daily

Общество и политика

България кани сънародници от Испания да учат в нашите университети

На 25 януари в Мадрид ще се проведе информационна кампания за прием в българските висши учебни заведения на български зрелостници от българските неделни училища.

Събитието ще се проведе от 10 до 16 часа в Посолството на България в Мадрид на адрес: Embajada de Bulgaria, Travesía de Santa María Magdalena 15, 28016 Madrid.

Кампанията се провежда от Асоциацията на българските училища зад граница съвместно с Министерството на образованието.

Има два начина за кандидатстване в български университети от чужбина. Първият е за български граждани, които могат да кандидатстват по Постановление №103 на Министерския съвет чрез сравнително лесен изпит в МОН (примерни тестове на сайта на МОН).

Вторият начин е чрез изпит за определяне на нивото на владеене на български език по европейската езикова рамка. Този изпит се държи, ако кандидатът за обучение в български университет е чужденец или ако за балообразуването е необходима оценка по български език.

С този род инициативи Асоциацията на българските училища зад граница се стреми да затвори кръга на обучение − начално, средно, висше образование за българските ученици зад граница и едновременно с това да съдейства за разкриването на възможности за завръщане в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във