Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЪЛГАРИЯ - ИЗТОЧНИК НА ДОБРИТЕ НОВИНИ НА БАЛКАНИТЕ

Американската дипломация


Балканската обиколка на заместник-държавния секретар Строуб Талбот в Албания, Македония, Словения, България и Румъния показа, че цел номер едно на американската дипломация на този етап е не незабавно прекратяване на косовския конфликт (което очевидно е невъзможно), а постигане на гаранции, че той няма да обхване съседните държави. От американска гледна точка конфликтът ще продължи още дълго и съседните държави трябва да приемат трезво този факт. В района, който постоянно ври от етнически конфликти, България е източник на добрите новини - заяви миналата сряда в София заместник-държавният секретар Строуб Талбот след срещата си с министър Надежда Михайлова. В региона има много проблеми, но е радостно, че България е част от тяхното решение. Талбот благодари на Михайлова за подкрепата, оказана на контактната група в усилията й да принуди Белград да действа в съответствие със стандартите на разума. В много отношения България увеличи възможностите за положително решаване на този проблем. Това е драматично доказателство, че САЩ и България са партньори - подчерта Талбот.


Европейската дипломация


Европейските държави в лицето на Франция, Германия и Русия се надяват на бързо решаване на проблема чрез пряк диалог с Милошевич. Докато Вашингтон се насочва към съседите на Югославия, с цел да консервира кризата и да изгради санитарен кордон около възбудения район, външните министри на Русия, Франция и Германия търсят решение на проблема в Белград. Присъединявайки се към западната позиция, Русия за пръв път заговори за автономия на Косово, но не в рамките на Сърбия, както досега, а на Югославия. Това ще рече Косово да получи автономия с широки пълномощия и да се утвърди като трета федерална единица наравно със Сърбия и Черна гора.


Превантивната дипломация


Българската инициатива, известна като Планът Михайлова, получи висока оценка и от страна на Германия при посещението на нашия външен министър в Десау. В лицето на Клаус Кинкел Германия заяви, че ще настоява българската инициатива да бъде включена в общите усилия на контактната група за Югославия, както и от ЕС за решаване на конфликта в Косово. При завръщането си от Германия Михайлова съобщи, че за участие в насроченото за 25 март в Бон заседание на контактната група ще бъдат поканени външните министри от ЕС и на държавите от Югоизточна Европа, сред които и България. Това е поредно потвърждение, че превантивната дипломация, както се определя българската инициатива в Косово, поставя страната в центъра на събитията и че нейният глас придобива все по-голяма тежест в световната политика.


Гръцката идея за създаване на сили за бързо реагиране


Балкански сили за бързо реагиране под гръцко командване е тема, дискутирана в Атина между българския военен министър Георги Ананиев и гръцкия му колега Атанасиос Цохадзопулос. Бе подписано споразумение за създаване на българска военна част за Босна от 28 души. САЩ считат, че многонационалните батальони са една добра идея, но те трябва да бъдат част от западната система за сигурност, а не извън нея. Генералният секретар на НАТО Хавиер Солана и главнокомандващият обединените сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк посетиха Албания и обсъдиха въпроса как тя може да съдейства за преодоляване на кризата. В Македония има части на ООН, които подпомагат стабилизирането на района. Мандатът им свършва през август и САЩ смятат, че тяхното присъствие трябва да се запази в някаква форма.


Генерал Уесли Кларк е договорил с македонския президент Киро Глигоров при посещението си в Скопие, че в случай на война в Косово международните сили през територията на Македония ще се прехвърлят в кризисния район.


Алтернативите


В съответствие с новата си концепция за Югоизточна Европа САЩ работят на Балканите в няколко насоки - икономическо сътрудничество, сътрудничество в областта на сигурността, развитие на демократичните институции, свободни медии и силни неправителствени организации. Миналия вторник стана известно, че Вашингтон е готов да предложи военна помощ на съседните на Косово държави, за да допринесе за стабилността в района. Помощта ще бъде в рамките на програмата на НАТО Партньорство за мир. Говорителят на Държавния департамент Джеймс Рубин посочи, че става дума за укрепване на боеспособността на армиите на държавите в региона в защита на техните граници и за регулиране на потока от бежанци. САЩ лансират идеята за създаване на защитен кордон в съседните на остатъчна Югославия държави срещу евентуално разширяване на конфликта в Косово. Според появилите се съобщения поясът щял да включва засилване на международното военно присъствие в Македония под егидата на ООН и разполагане на наблюдатели на НАТО както в Албания, така и по границата между България и Югославия.


Българският модел


Новата криза на Балканите доказа, че от периферна държава България може да се превърне във важен партньор с ключова роля за стабилността на Югоизточна Европа. На този етап българската дипломация е по-близка до американската позиция. Усилията на САЩ са насочени да предпазят своите две протежета на Балканите - Албания и Македония, от въвличане в косовския конфликт. Тук те напълно съвпадат с българските национални интереси, а от друга страна, сходството в гледните точки значително намалява опасността от пряко намесване на България в конфликта. Известно е, че по редица причини запазването на мира и сигурността в Македония са приоритетен момент за българската национална сигурност.


Очевидно България трябва да се подготви за една продължителна балканска криза с епицентър Косово. Това налага и нова стратегия на правителството на Иван Костов, което трябва да адаптира своята политика към реалностите на една неблагоприятна външна среда. Освен нестабилност тя предполага и предизвикателството на едно ново югоембарго.


На този песимистичен фон обаче поредните негативи могат да се превърнат в предимства за правителството в София. Западът започва все по-ясно да разбира колко е важно да се гарантира сигурността в България и да оценява по достойнство българския модел на етническа толерантност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във