Банкеръ Daily

Общество и политика

България изпраща пожарникари в Северна Македония

Националният празник Илинден бе помрачен от пламъците, разпалвани и от силен вятър, основно в Кочани и в района между Делчево и Пехчево.

По разпореждане на премиера Стефан Янев България изпраща подкрепа на Република Северна Македония за справяне с разразилите се пожари на територията на югозападната ни съседка.

Страната ни ще подпомогне РСМ по линия на механизма за взаимопомощ, като за потушаване на бедствието в Кочани и Делчево българското правителство планира да изпрати 25 пожарникари, 3 пожарни автомобила и още 2 помощни автомобила. 

Още във вторник в телефонен разговор с премиера на Северна Македония Зоран Заев Янев заяви, че България има готовност да подпомогне съседите си с необходимата подкрепа за потушаване на бедствието.

Заев обяви, че Сърбия ще изпрати "два, три или четири" хеликоптера, а по-рано президентът Стево Пендаровски каза, че е получил уверение за помощ от България за справяне с трудни за овладяване горски пожари. Той разговаря по телефона с президента Румен Радев. 

Националният празник Илинден бе помрачен от пламъците, разпалвани и от силен вятър, основно в Кочани и в района между Делчево и Пехчево. Отделни огнища има обаче в цялата страна - за тях съобщават властите в областните управи за кризи в Струмица, Куманово, Охрид, Битоля и Щип.

Facebook logo
Бъдете с нас и във