Банкеръ Daily

Общество и политика

България изгражда научна лаборатория на Антарктида

Изграждането на научна лаборатория на българската полярна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън започва в рамките на 28-та българска Антарктическа експедиция. Очаква се лабораторията да бъде готова за три години и в нея учените ще изучават ценни биоложки образци. Това обяви проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт и ръководител на експедицията.

Днес президентът Румен Радев на традиционна церемония връчи националния флаг на участниците в 28-ата Българска антарктическа експедиция. На церемонията присъстваха посланиците на Испания, Аржентина, Турция и Монголия, с които България си сътрудничи в изследването на Антарктида.

"Тази година отбелязваме 30-годишното  присъствие на българската наука в проучването на Ледения континент. Заедно със световните сили България се утвърди като един от водещите изследователи в проучването на Антарктика. Изследванията и наблюденията, които провеждат учените ни на Антарктида имат ключово значение за екологията, за борбата с климатичните промени, за бъдещето на планетата, с което България дава своя значим принос в тези важни за цялото човечество инициативи", каза Радев и допълни, че лабораторията е голямо постижение на българската наука и ясно ще покаже, че страната ни ще продължава и в бъдеще да е сред най-развитите държави, които изследват Антарктика.

Премиерът определи това сътрудничество като отличен пример за взаимодействие между нациите за намиране на устойчиви решения за бъдещето на планетата.

Членовете на експедицията ще работят по 8 научни проекта част от националната полярна програма, в сферата на биологията, геологията и медицината.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във