Банкеръ Daily

Общество и политика

България изгражда национален пул срещу киберексперти

В ход е изграждането  на българската екосистема за киберсигурност в изпълнение на Националната стратегия за киберсигурност, способна да отговори на киберинцидентите със значително въздействие, заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова на международния форум „Кибертехнологии“ в Тел Авив, Израел.

Акцент в изказването на вицепремиера, която е председател на Съвета по киберсигурност към Министерския съвет, бяха политиките за превенция срещу киберпрестъпленията и приетите нормативни промени, произтичащи от българския Закон за киберсигурност.  Тя подчерта, че приоритет за България е постигане на високо ниво на киберхигиена в институциите.

„Съсредоточени сме върху програмите за обучение и образование в областта на киберсигурността, за да се изгради национален пул от киберексперти, които да отговорят на търсенето на бизнеса и правителствените организации“, изтъкна вицепремиерът Николова. В рамките на участието си във форума тя припомни мотото на българското председателство на Съвета на ЕС - „Съединението прави силата“, което би подхождало и на общите усилия в сферата на киберсигуността. 

Николова даде висока оценка на партньорството на страната ни с държавата Израел по отношение на киберсигурността. Тя сподели своите впечатления от посещението на българската делегация в Националното бюро по киберсигурност в израелски град Беер Шева. Заместник министър-председателят каза, че е било договорено с ръководството на бюрото да се засили сътредничеството и обмена на информация. В делегацията са заместник-председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Красимир Симонски и националният координатор по киберсигурност и началник отдел „Киберпрестъпления“ в ГДБОП Явор Колев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във