Банкеръ Daily

Общество и политика

България изгони още двама руски дипломати

България е на път да изгони още двама руски дипломати. Това става ясно от съобщение на прокуратурата, според което те са "осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения". От държавното обвинение съобщават, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията. 

Минути по-късно Министерството на външните работи съобщи, че обявява двамата руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им дава 72 часа да напуснат страната. Нотата е била връчена на заместник-ръководителя на руското посолство.

И при предишни подобни разследвания министерството винаги е обявявало дипломатите за "персона нон грата". През декември 2020 г. с обвинения в шпионаж България изгони руския военен аташе. Два месеца по-рано България изгони още двама руски дипломати. По информация на ДАНС те търсили "информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника". В началото на миналата година прокуратурата обяви други двама руски дипломати за шпиони, а правителството ги изгони. Мотивът бе, че единият дипломат се е интересувал от информация за механизмите на изборния процес, а другият – за енергетиката и енергийната сигурност на страната.

Русия ще предприеме ответни мерки, ако България реши да изгони руски дипломати, обяви днес руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко. "Ако България предприеме неприятелски стъпки по отношение на Русия, то, естествено, тя трябва да си дава сметка, че от наша страна ще последват ответни стъпки", казва Грушко, цитиран от ТАСС.

Засега не се дава информация дали дипломатите са свързани с разследването на предполагаемата руска шпионска мрежа, действала в България. По-рано съдът остави за постоянно в ареста петима от задържаните за шпионаж в полза на Москва. Един от групата направи самопризнания и бе пуснат под парична гаранция.

Отношение по темата взе и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. На пресконференция Столтенберг заяви в отговор на въпрос, че НАТО подкрепя усилията на България срещу незаконните руски действия на българска земя и следи разследването.

САЩ и Великобритания също подкрепиха българските действия.

Руското посолство в България поиска да бъдат прекратени всички спекулации във връзка с делото. Дипломатическото представителство изрази увереност, че "съдебният процес ще бъде проведен на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа и при строгото спазване на нормите на българското законодателство и на международното право".

Facebook logo
Бъдете с нас и във