Банкеръ Daily

Общество и политика

България избира кметове и общински съветници

Днес се провеждат местни избори в България. 

Право на глас на вота имат 6 227 901 души, които следа да решат кои да са кметовете на общини, общинските съветници, районните кметове и кметовете на кметства, които да ги управляват в следващите четири години.

Избирателите гласуват от 7.00 часа до 20.00 часа. Когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на секционната избирателна комисия установяват техния брой и самоличност. Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа.

Съгласно Изборния кодекс в този ден се забранява резултатите от допитвания или социологически проучвания да се огласяват под каквато и да е форма, включително с публикуване на линкове към социалните мрежи, преди приключване на изборния ден.

До края на гласуването законодателят у нас е забранил да се поставят в изборните помещения агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети, както и на по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която са секциите.

За участие в местните избори в ЦИК регистрираните партии и коалиции са общо 66 - 59 партии и 7 коалиции.

Кандидатите за кмет на Столична община са 20, с 34 кандидатски листи за общински съветници, от които 3 независими кандидати и 1 014 кандидата на останалите листи.

Кандидатите за кметовете на райони в София са 343, като всеки район има до 18 кандидата за кмет на района, а кандидатите за кметове на кметства са 93/

На някои места е забранена продажбата и покупката на алкохол. Това се решава по места от общините, като например в Пловдив и във Варна е абсолютно забранено да се купува алкохол в изборния ден, но в Столичната община е забранено само и единствено в избирателните комисии и в района около тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във