Банкеръ Daily

Общество и политика

България иска център на НАТО във Варна и добри отношения с Русия

България предложи разполагане във Варна на координационен център на военоморски сили на НАТО в Черно море. В момента тези функции са възложени на Щаба на военноморските сили на НАТО във Великобритания. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на днешната пресконференция с българския премиер Бойко Борисов в Брюксел. 

"Ние не настояваме, а предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военни флотилии в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля”, заяви българският премиер и допълни,  че има предварително споразумение за координационния център, той ще има "сдържащ" характер. 

Според премиера България трябва да играе ключова роля и в региона, и в Черно море, а инструментите за това са проектите „Белене“ и „Балкански поток“ с Русия и координационният център на НАТО във Варна.

„Диалогът с Русия е важен. Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ „Белене“ и за „Балкански поток“. Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС, нищо тайно и скрито не правим. И затова се надявам, че подписаното с президента Тръмп споразумение за координационния център във Варна среща огромна подкрепа и от НАТО“, каза Борисов.

Бойко Борисов каза също, че България има огромни възможности.

"В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме. Брутният вътрешен продукт на България се повиши, икономиката ни заработи в пъти по-добре и си позволихме да отделим пари за армията. Не само увеличихме заплатите на военните, ремонтирахме старата техника, но и закупихме самолети Ф-16, за да отговаряме на стандартите на НАТО. Ние ще продължим да модернизираме Българската армия - не само Военновъздушни сили, но и Военноморския флот и Сухопътните сили", обясни премиерът. 

"България се намира на много уязвимо място, страдали сме. Единственият надежден партньор, който ни пази, е НАТО. Докато има НАТО, аз ще съм сигурен и в суверенитета на България", уточни Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във