Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЪЛГАРИЯ ИНВЕСТ ПРОМЕНИ ДИРЕКТОРСКИЯ БОРД

ТБ България инвест промени състава на съвета на директорите си и съкрати броя на членовете му на извънредно общо събрание на акционерите. Причината за тези неизбежни и належащи кадрови промени се крие във внезапната и трагична смърт на двама от членовете на съвета на директорите на банката. Стоян Христов, който бе и изпълнителен директор, почина от инсулт през юни, а Венцислав Димитров бе застрелян пред входа на дома си през май.


Акционерите на България инвест единодушно приеха предложението на борда на директорите да освободят от отговорност Стоян Христов и Венцислав Димитров за дейността им през 1998 година. Колкото и да звучи смущаващо, но когато един член на УС или на съвет на директорите почине, акционерите на дружеството могат да го освободят или да не го освободят от отговорност, като във втория случай тежестите се прехвърлят върху роднините на починалия.


Акционерите на банка България инвест решиха да се съкрати директорският от 8 на 7 човека и да се направи промяна в състава му. За нов член на съвета на директорите бе избрана Снежана Илиева Христова, която в момента е изпълнителен директор на Общинска застрахователна компания - София.


Веднага след общото събрание на акционерите се проведе и първото заседание на новия съвет на директорите на банката, на което за изпълнителен директор на мястото на починалия Иван Христов бе избрана Теменуга Газдова, член на борда.


От кредитната институция съобщиха и по-важните й финансови резултати. Към 1 юли тази година общият размер на внесения капитал е достигнал 11.5 млрд. лв., а собственият капитал е 10.177 млрд. лева. Печалбата на банката за юни е 643.804 млн. лв., а балансовото й число надминава 50.828 млрд. лева. Високи са и другите й балансови параметри. Капиталовата адекватност е 59.66 на сто, а привлечените средства достигат 40.10 млрд. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във