Банкеръ Daily

Огнян Герджиков:

България има нужда половин или една година да няма парламент

"Още в първите дни служебното правителство тръгна много устремно и активно. Впечатлен съм от състава му. Той е много добре балансиран, с изключително качествени хора. Това ми дава надежда, че ще бъде свършена добра работа". Това заяви проф. Огнян Герджиков, министър-председател в служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев през 2017 година.

"Не са водени разговори с мен. Щях да съм притеснен, ако бяха. Историята не бива да се повтаря", каза още Герджиков.

Той коментира и рокадите във властта от последните дни. "Трябва да има рокади, но трябва да се спазва мярката. Много сериозни трусове могат да не дадат добър резултат, но пък защо идва нов кабинет, ако всичко ще е по старому? Трябва да се намери балансът", посочи той пред Нова телевизия.

"Единственото, което би могло да бъде притеснително, е дали ще стигнат парите, защото няма актуализация на бюджета. Новият министър на финансите обаче каза нещо много умно: "Ако бизнесът работи, ще има пари, ако не работи – няма да има." Следователно трябва да се създадат добри условия и предпоставки, за да може бизнесът да работи", коментира Огнян Герджиков.

Според него България има нужда половин или една година без парламент, защото той "непрекъснато произвежда продукция, една голяма част от която – некачествена". "Това води до непрекъснати промени, а това е най-големият бич за развитието на България – непрекъснато променящата се нормативна среда. Това плаши инвеститорите и те бягат."

Бившият служебен премиер даде за пример с Белгия и Израел: "Това са две развити страни. Те имаха много по-големи политически кризи. Колко години Белгия бяха без правителство? Това обаче не им пречи да се развиват добре, защото имат стабилно законодателство и икономика."

"Не очаквам след 11 юли да се случи нещо по-различно от това, което очакват повечето, които наблюдават процесите – пак ще има един силно фрагментиран парламент. Някои партии ще качат малко, други ще слязат малко, ще влязат 1-2 нови партии и пак може би няма да достигне коалиционната култура за обединение. Възможно е отново да се стигне до нови избори", прогнозира Огнян Герджиков.

"Има такъв народ" се уплашиха, че взеха толкова много и се оказа, че не смеят да посегнат към властта. Искаха вероятно да имат абсолютно мнозинство, за да съберат куража. Резултатът им беше впечатляващ, но какво от това? Даването на заден ход може и да им се отрази негативно на следващите избори", смята проф. Герджиков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във