Банкеръ Daily

Румен Радев:

България има нужда от стабилно редовно правителство и парламент

На среща с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа президентът Румен Радев е казал, че България има нужда от стабилно редовно правителство и работещ парламент с дългосрочен хоризонт, така че да може да се взимат и следват стратегически решения за страната.

В края на август Службата за демократични институции и права на човека към организацията откри мисия за наблюдение на предсрочния парламентарен вот на 2 октомври. 

Държавният глава е подчертал, че за да се увеличи избирателната активност и да има висока легитимност на вота, партиите и кандидатите за народни представители трябва да градят предизборната си кампания на програми и работещи решения за изход от кризите, а не на лични нападки.

Друг важен въпрос е доверието в машинното гласуване като фактор за елиминиране на високия процент отчетени в миналото недействителни гласове, както и за противодействие на купения и корпоративен вот.

В този процес е важна ролята не само на институциите, но и на политическите партии, е посочил Радев. Той отново е призовал партиите да не горят мостовете помежду си по време на предизборната кампания, защото след вота ще трябва да работят за управленско мнозинство и сформиране на правителство. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във