Банкеръ Daily

Проф. Росен Стоянов:

България има нужда от доктрина, не от месии

Тези избори 2 в 1 ще оправдаят предварителните притеснения – че едната кампания ще захлупи другата. Кампанията за президент ще бъде по-ярка, по-цветна. Това мнение изрази пред БНР проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в Нов български университет. Три силни фигури са в битката за президент, което съсредоточава интереса, посочи той.

"Партийното строителство, партиите сами по себе си, партийните лидери като че изчерпаха лостовете си на въздействие върху публичното съзнание. Поради това се търсят хора, реализирали се на друго поприще и в друго амплоа, които не носят тегоба от миналото", смята проф. Стоянов.

"Ако погледнем качествата на тримата основни кандидати и си представим хипотетичен събирателен образ, то това би бил идеалният кандидат", отбеляза Росен Стоянов.

"Ако някой иска да се изправи успешно срещу сегашния президент, особено при наличие на кандидатури в десния спектър, тези кандидати не би трябвало да тръгват „на нож“ един срещу друг и да се изправят един срещу друг", подчерта преподавателят. По думите му целта на десните кандидати трябва да е преодоляването  на първия рубеж – първия тур на президентския вот.

„Т.нар. десни се учудвам, че си противостоят един срещу друг в началото. Това отблъсква“, изтъкна той.

Проф. Стоянов открои парадокса на прекия избор на държавен глава и ограничените правомощия на този пост. Според него трябва да се мисли за корекции в тази посока, в противен случай винаги ще бъдем свидетели на това да слушаме обещания, които са нерелевантни към позицията на президента.

„Може би отново ще отидем към това, което винаги ни е спасявало – емоционалния избор“, прогнозира Росен Стоянов.

"България има нужда от доктрина, не само от визионерство, от т.нар. харизматични лидери или месии", заяви той.

"Политическа формация, която успее да изкара на преден план доктрина и съумее да я разкаже разбираемо на избирателите, ще успее да направи добър актив и да победи в крайна сметка", допълни проф. Стоянов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във