Банкеръ Daily

Марияна Николова

България има много добри перспективи като здравна дестинация на германския пазар

България е безопасна и здравословна дестинация, спазваща всички противоепидемични мерки срещу COVID-19.

"Между нашата страна и Германия са установени много добри дипломатически отношения, а в туризма контактите са с дълги традиции. Здравният, бално- и СПА туризмът се развиват у нас изключително активно през последните години – факт, признат от международните експерти и партньори". Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща със зам.-управителя на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Кармен Струк. В разговора участва и Сийка Кацарова, председател на управителния съвет на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм 

През септември 2019 г. България бе включена в списъка на одобрените страни, в които амбулаторната превантивна помощ за осигурените германски граждани може да бъде поета от здравните каси, посочи министър Николова. 90 на сто от германците имат здравна осигуровка чрез застрахователна каса, а над 2 млн. годишно ползват амбулаторна грижа. Това е огромен потенциал за българския здравен туризъм, който може да предлага услуги целогодишно за германския пазар с високо качество.

"Искаме да засилим сътрудничеството между Министерството на туризма и Германо-Българска индустриално-търговска камара чрез съвместни кампании, включващи този вид услуги и насочени към германските  граждани. Фокусът е върху популяризирането на здравния туризъм в България, климатолечението, балнеопроцедурите, повишаване на имунитета и здравния статус", посочи още вицепремиерът.

Германските потребители трябва да са сигурни, че нашите климатични условия предоставят много добри възможности за рекреация. Ще създадем тематични видеа за експерти и туристи за големите ни курорти като Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг и др., където тя е добре застъпена, информира министърът.

Кармен Струк съобщи, че със съдействието на Министерството на туризма, БУБСПА, камарата, Министерството на здравеопазването и германското Министерство на икономиката и здравеопазването България бе включена успешно в здравноосигурителния пазар на германците. При първото представяне на здравния ни туризъм през юни е имало голям интерес и 25 хил. посещения от професионалисти от Федералната република при запознаване с новия продукт за здравен туризъм в България. Проведени са и разговори с щатссекретаря Томас Барайс за необходимостта от активна комуникация в тази насока. Осъществени са публикации в над 15 немски издания и миналата седмица е проведено онлайн обучение в най-голямата платформа за професионалисти как немските бюра да продават тези услуги. Кармен Струк предложи също през август да се проведе кампания за позитивни новини за България - текстови съобщение, снимки и видеа, които представят страната ни като сигурна и здравословна дестинация, което бе приветствано от министър Николова.

Вицепремиерът предложи да се състои и конферентен разговор между нея и министъра на здравеопазването на ФРГ, в който темата да бъде обсъдена подробно. В тази посока ще е и предстоящата й среща с представители на германското посолство в София.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във