Банкеръ Daily

Общество и политика

България и Виетнам ще си сътрудничат в областта на икономиката и образованието

S 250 ea15bcc9 2d48 4749 af90 5ba5ad36ffef

Увеличаването на икономическия, търговския и инвестиционния обмен между България и Виетнам е общ приоритет. Институциите в двете държави са готови да подкрепят инициативите на бизнеса. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Виетнам Нгуен Суан Фук, които се срещнаха в Токио. Двамата представляват своите страни на церемонията по интронизация на новия император на Япония Нарухито.

"Предстоящото заседание на Смесената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество между България и Виетнам през ноември тази година в София е добър повод и за провеждането на двустранни бизнес форуми и набелязване на конкретни проекти от взаимен интерес", подчерта Радев. Държавният глава потвърди поканата към своя виетнамски колега - президента Нгуен Фу Чонг да посети страната ни заедно със силна бизнес делегация.

Доверието между България и Виетнам и контактите между хората са най-големият капитал в двустранните отношения, който освен в увеличаване на търговския обмен, следва да бъде вложен с подкрепата на институциите в създаването на смесени предприятия за износ на пазарите в Азия и в рамките на общия европейски пазар, призова българският президент. Според него утвърждаването на България като регионален център за развитие на информационните технологии в Югоизточна Европа, както и традициите в областта на електрониката, фармацията и медицината също създават предпоставки за реализацията на общи проекти. Споделена бе и позицията, че търговският обмен от около 100 млн. долара годишно не отговаря на потенциала на двете държави.

"България и Виетнам имат огромно преимущество с това, че двата народа не се налага тепърва да се опознават и са свързани от отношения на приятелство и доверие", изтъкна още Радев. Нгуен Суан Фук открои от своя страна отличното двустранно сътрудничество в сферата на образованието и науката в близкото минало – 30 000 виетнамски граждани, сред които и самият той, са завършили висшето си образование, получили са професионална квалификация или са специализирали у нас. Той призова за възстановяване на активното партньорство в тези области.

Като особено перспективна сфера за развитие на двустранните отношения беше очертано сътрудничеството в отбраната, ремонта на въоръжаване и техника, както и областта на военното образование.

Нгуен Суан Фук посочи, че като председател на АСЕАН през 2020 г. Виетнам ще работи за последващо разширяване на връзките и икономическото партньорство на България с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Двете държави имат отлично сътрудничество в рамките на международните организации и ще продължат активния си диалог при формирането и отстояването на общи позиции, беше отбелязано още на срещата на президента Румен Радев и министър-председателя Нгуен Суан Фук в Токио.

Facebook logo
Бъдете с нас и във