Банкеръ Daily

Общество и политика

България и Северна Македония не се разбраха за Гоце Делчев

България и Македония ще трябва да решат спорните исторически въпроси, сред които и тези за честването на паметта на Гоце Делчев, до края на годината. Това стана ясно от думите на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

В понеделник двете страни проведоха първото заседание на съвместната междуправителствена комисия, а след това подписаха и протокол с постигнатото през последната година и половина от договора за добросъседство между България и Македония.

"Преди два дни имаше заседание на историческата комисия със Северна Македония, на което не беше постигнато съгласие около личността на Гоце Делчев. Няма как датата 7 октомври да бъде приета за съвместно честване“, подчерта Захариева. Тя сподели, че желанието на правителствата на България и Северна Македония е до края на годината общата историческа комисия да постигне по-голям напредък.

От своя страна, външният министър на Северна Македония Никола Димитров посочи, че делото на Гоце Делчев може да бъде мостът, който да преодолее разделението между това, което е било, и това, което България и Северна Македония имат днес. Той апелира за мъдрост, разбирателство, близост и приятелство и добави,че ако ги има, няма как да бъдат поставяни ултиматуми. Изказването му бе провокирано от твърдението на вицепремиера Красимир Каракачанов, че България трябва да постави ултиматум на Северна Македония, че няма да я подкрепи за членство в НАТО, ако продължава да изопачава историята.

Facebook logo
Бъдете с нас и във