Банкеръ Daily

Общество и политика

България и още 14 държави настояват ЕК да се справи с анти- 5G движенията

Група държави от Общността настоя Европейската комисия спешно да разработи стратегия за противодействие на дезинформацията, свързана с 5G телекомуникационните мрежи, съобщи EURACTIV. Опасенията са, че блокът може да пропусне правно обвързващи цели за внедряване на нова инфраструктура.

Писмото, инициирано от Полша, бе изпратено до изпълнителната власт на ЕС в понеделник и e подписано от петнадесет държави-членки – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Словакия и Швеция.

Страните настояват за комуникационна стратегия за справяне с множеството теории на конспирацията в Европа, които са довели до палежи на телекомуникационни обекти.

Телекомуникационните оператори са регистрирали 140 нападения в цяла Европа между януари и юни, като повечето престъпления са били извършени във Великобритания и Холандия.

Писмото от понеделник призовава Комисията да намери решение на проблема, за да бъде реализирано бъдещото покритие на мрежата. Още повече, че в момента заради пандемията гражданите се нуждаят от високоскоростна свързаност.

"Свидетели сме на нарастваща активност на анти-5G движението в Европейския съюз", се казва в писмото, изпратено до заместник-председателите на Комисията Маргрете Вестагер и Вера Йоурова, както и до комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон.

"Бихме искали да подчертаем, че актовете на вандализъм срещу телекомуникационната инфраструктура и ескалиращата дезинформация за електромагнитните полета и 5G представляват не само заплаха за икономиката, но и възпрепятстват способността на Европейския съюз да изпълни амбициозните си цели", гласи още позицията.

Европейската комисия трябва да "приложи мерки, които се противопоставят на дезинформацията". Една от мерките е започването на кампания за повишаване на осведомеността. Така европейците ще бъдат убедени в ползите от внедряването на такива технологии.

Държавите от ЕС казват, че "недоверието", произтичащо от свързаната с 5G дезинформация, "може да има отрицателни последици за внедряването на инфраструктурата".

"До края на годината ще има законово задължение във всички държави-членки да определят оператори на 5G честоти", е заявил наскоро представител на ЕС пред  EURACTIV. "Така че, ако държава-членка не определи тези честоти, това ще наруши законодателството на ЕС."

Facebook logo
Бъдете с нас и във