Банкеръ Daily

Общество и политика

България и Казахстан ще подпишат 9 двустранни споразумения

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Казахстан Мухтар Тлеуберди. Двамата разговаряха в Мадрид в рамките на 14-ото заседание на министрите на външните работи на Форума "Азия-Европа".

"Срещата ни се провежда днес, когато Казахстан отбелязва националния си празник - Денят на независимостта. Приемете моите поздравления. Казахстан е традиционен партньор на България в Централна Азия. Приветстваме решението на вашето правителство да открие посолство в София", каза Захариева.

"Днес нашият посланик в София връчи акредитивните си писма. С удоволствие ще посетя вашата страна догодина в отговор на вашата покана. Имаме 9 проекта на двустранни споразумения, които може да подпишем в София", каза министър Тлеуберди.

Захариева представи възможностите за сътрудничество между бизнеса на двете държави. Тя покани министъра на икономиката на Казахстан да посети заедно с бизнесделегация София за следващото заседание на съвместната междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Това е първа среща между двамата министри, тъй като Мухтар Тлеуберди е назначен за министър на външните работи на Казахстан на 18 септември 2019 г. Захариева се е срещала няколко пъти с неговия предшественик Кайрат Абдрахманов, който е посещавал страната на като студент.

По данни на българската страна двустранният стокообмен през 2018 г. е за близо 35 млн. щатски долара и бележи спад с 19% в сравнение с 2017 г. Външнотърговският баланс през 2017 г. и 2018 г. е положителен за нашата страна.

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във