Банкеръ Daily

Общество и политика

България и Йордания засилват сътрудничеството си в търговията, земеделието и отбраната

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Аман с министъра на външните работи и на емигрантите на Хашемитско кралство Йордания Айман Ал-Сафади. Двамата първи дипломати се договориха двете приятелски държави да засилят сътрудничеството си в областта на търговията, земеделието, образованието, туризма, отбраната и борбата с тероризма.

"Кралство Йордания е ключов партньор на България в региона на Близкия изток и Средиземноморието. Приветстваме усилията на крал Абдула Втори за поддържането на мира и стабилността в тази част на света", изтъкна министър Екатерина Захариева. Тя подчерта, че сътрудничеството в отбраната и противодействието на тероризма между двете държави е отлично и изрази желание съвместната работа между правоохранителните органи да продължи в борбата с транснационалните престъпни групи и трафика на хора. В тази връзка приветства и т. нар. Процес от Акаба, чиято основна цел е международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход.

Двамата министри изразиха желание да бъдат създадени още по-добри връзки между бизнеса от двете страни, с което да бъде насърчена търговията и да бъде възстановено сътрудничеството в области като земеделието, тъй като България дълги години е изнасяла селскостопанска продукция за Хашемитското кралство.
Екатерина Захариева призова и за по-засилен образователен обмен, тъй като в момента само 22 йордански студенти се обучават в български вузове, а традиционно страната ни е била предпочитана от много студенти от кралството, които днес са уважавани специалисти в родината си, особено лекарите с различни специалности. 

Двамата обсъдиха и как да увеличат туристите от двете страни, като приветстваха откритите директни полети между София и Акаба. Министрите обсъдиха и редица въпроси от актуалния политически дневен ред, включително и ситуацията в Сирия. В Йордания се намират над 1 млн. бежанци от Сирия. България вече предостави 200 000 евро по Фонда MADAD като помощи за бежанците в съседните на Сирия страни. По Механизма на ЕС за бежанците в Турция България се е ангажирала с предоставянето на 5,9 млн. евро за периода 2016-2019 г. 

На срещата Захариева постави и въпроса с д-р Недка Кънева, чиито две деца са задържани в Йордания под грижата на родителите на нейния съпруг с двойно гражданство. С казуса се ангажира лично и кралят Абдула Втори. 

Министърът на външните работи и на емигрантите Айман Ал-Сафади прие да посети България в началото на следващата година. Той е бивш журналист, бил е говорител на мисията на ООН в Ирак, директор по комуникациите на Кралския Хашемитски съд, изпълнителен директор на йорданския Комитет за радио и телевизия, бил е съветник по медийните въпроси на йорданския крал Абдула Втори и говорител на правителството. Айман Ал-Сафади е и съпредседател на Съюза за Средиземноморието. 

Йордания е създадена като подмандатна територия на Великобритания през 1921 г. с решение на Конференцията в Сан Ремо, а получава независимост през 1946 г. На 9 октомври 1964 г. е публикувано съвместно комюнике, с което се установяват дипломатически отношения между България и Йордания. През 1968 г. се открива българска дипломатическа канцелария в Аман, която прераства в посолство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във