Банкеръ Daily

Общество и политика

България и Йордания ще задълбочат сътрудничеството си срещу тероризма

България и Йордания имат отлично партньорство и ще задълбочат двустранното си сътрудничество в сферата на сигурността, борбата с радикализацията и тероризма. Това е била общата позиция на президента Румен Радев и министъра на външните работи на Хашемитско кралство Йордания Айман ас Сафади, които разговаряха днес на "Дондуков" 2. 

България високо цени усилията на Йордания за поддържане на мира и стабилността в Близкия изток, което е от изключително значение за държавите от съседните региони и за Европейския съюз, посочил президентът Румен Радев. Държавният глава е подчертал ефективността и добрите резултати от инициативата на йорданския крал Абдула II т.нар. Процес Акаба за противодействие на тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията, която е особено важна за региона на Балканите.

България и Йордания ще продължат и двустранния обмена на информация и опит в превенцията на радикализацията. Сред чуждестранните терористични бойци в Близкия изток няма нито един българин, е подчертал на срещата външният министър на Йордания и отбелязал ролята на толерантното българско общество в това отношение. България има дълбоки исторически традиции в религиозната и етническа толерантност и може да бъде пример, е посочил от своя страна президентът Румен Радев. 

Насърчаването на икономическия обмен и взаимните инвестиции между двете държави също е бил сред акцентите на срещата. Като особено перспективни области са били откроени информационните технологии, индустриите с висока добавена стойност, отбранителната индустрия създаването на смесени предприятия и туризмът. Българският държавен глава е отбелязал и доброто сътрудничеството в областта на образованието и науката. По думите му трябва да се използва потенциалът на йорданските студенти, завършили висшето си образование в България, за развитието на двустранните отношения.
По време на срещата държавният глава е потвърдил поканата си към крал Абдула II да посети България в удобно за него време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във