Банкеръ Daily

Общество и политика

България и Индонезия ще разширят обмена в информационните технологии

Секторите на информационните технологии, земеделието, туризма, и образованието имат голям потенциал за последващо задълбочаване на сътрудничеството между България и Индонезия. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и индонезийския министър на външните работи Рътно Марсуди, които се срещнаха днес на „Дондуков“ 2.  Марсуди е на официално посещение у нас.

За първите четири месеца на 2019 г. стокообменът между България и Индонезия е 130.5 млн. щ. д., което представлява ръст от 322 % спрямо същия период на 2018 г. Президентът Радев и министър Марсуди бяха единодушни, че тази възходяща тенденция е добра база двете държави да разширят партньорството си в повече сектори и да фокусират усилията си върху увеличаване на двустранните инвестиции. Освен стимулиране на  икономическите връзки е важно да стимулираме и културния и образователния обмен, както и туризма, беше подчертано на срещата. 

Борбата с тероризма и противодействието на радикализацията на маргинализирани обществени групи, също бяха във фокуса на разговора. Румен Радев отбеляза, че прилаганите мерки на европейско ниво очевидно са закъснели предвид слабата интеграция на второ и трето поколение имигранти, които участват в терористични актове. Обсъдено беше и задълбочаването на сътрудничеството между службите за сигурност и обменът на информация между България и Индонезия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във