Банкеръ Daily

Общество и политика

България, Гърция и Кипър искат още средства от Брюксел заради мигрантите

България, Гърция и Кипър искат по-голяма подкрепа от Брюксел заради мигрантите. Съвместното изявление ще бъде направено на предстоящия Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" на 7-8 октомври, който ще се проведе в Люксембург.

"София, Атина и Никозия консолидират позициите си по отношение на мигрантската вълна в Източното Средиземноморие. Те желаят по-адекватна и ефективна подкрепа от Европейския съюз, тъй като тежестта на този проблем пада най-много именно на тези три държави, които фронтът, където има най-голям мигрантски натиск", съобщиха от вътрешното министерство. 

Едно от съвместните искания е релокация  от държавите на първа линия, както и политически мерки за връщането им към трети страни. Друг компонент е гарантирането на ефективно изпълнение на договорката от срещата ЕС-Турция от 2016 г. чрез ефективни връщания на мигрантите, изкореняването на престъпните мрежи на трафикантите към ЕС, спирането на всякакви други маршрути за незаконни миграция към Европа по морските, сухопътни и въздушни граници.

Гръцкото правителство прие във вторник шест мерки за справяне с увеличения миграционен натиск и с проблемите в бежанските лагери. Причина за това бе пожарът в центъра за приемане и идентификация на мигранти Мория на остров Лесбос в неделя, който взе поне една жертва и причини сериозни безредици. Предложените мерки са укрепване на охраната на границите, главно чрез засилване на морските патрули, изграждане на затворени центрове за настаняване на влезлите незаконно в страната, които нямат право на убежище или молбите на които са отхвърлени и очакват експулсиране, увеличаване на броя на върнатите мигранти от 1806 през последните 4,5 години до 10 хиляди до края на 2020 г., съставяне на списък на "сигурните страни", за да бъдат незабавно връщани техните граждани, влезли незаконно в Гърция, продължаване на разтоварването на островите в източната част на Егейско море с прехвърляне на мигранти във вътрешността на страната и интернационализиране на проблема.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във