Банкеръ Daily

Йордан Божилов:

България губи хибридната война

Йордан Божилов

100 дни от война в Украйна и време за равносметка. На това беше посветена конференцията, организирана от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик".

България губи хибридната война. Ще трябват и повече средства за военноморските ни сили. Това са част от изводите на участниците, представени на форума.

Помощ за охраната на въздушното пространство от съюзници в НАТО, изграждане на бойна група за защита на Източния фланг и стартирали разговори за нова подводница. Това се случи в рамките на тези 100 дни от началото на войната във военния сектор. Към този списък бригаден генерал Здравко Пехливанов от дирекция "Стратегическо планиране" в Щаба на отбраната добавя и анализа, който войната в Украйна е накарала военното ръководство да направи за нуждите на армията. Този анализ трябва да бъде подкрепен с финанси, казва бригаден генерал Пехливанов. А решението е на политиците.

Към момента Министерството на отбраната е пестеливо каква сума и за какво би поискало при предстоящата в края на юни актуализация на бюджета.  

Новите F-16 са платени, има целеви средства за новите кораби. Проектът за сухопътните войски не е тръгнал, за да се говори за финансиране.

През последните седмици кабинетът одобри реализацията на обществената поръчка за придобиване на противокорабни крилати ракети. А парламентът – за придобиването на ракети за новите F-16. Но покупката на т.нар. трикоординатни радари може да остане за следващия бюджет. Само са стартирани преговорите с Италия за две подводници.

Покрай течащото в Пловдив военно изложение беше съобщено, че МО разработва инвестиционен план-програма за 10 годишен период, в който ще бъдат заложени 10 стратегически проекта. Но според бившия морски офицер и служил във военното командване Валентин Гагашев, парите за проекти ще трябват. Особено за района на Черно море, балансът в което ще бъде променен заради войната в Украйна.

Целта на Русия е да остави Украйна без морски излаз, обясни още той.

100 дни след началото на войната България е загубила хибридната война, каза заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов, който също присъства на конференцията. Поради това се е появило и разделението в общество. Според него е необходимо да има повече за обяснение на ситуацията поради тази причина във външното министерство и в Министерството на отбраната ще има звена за стратегически комуникации. Тяхната цел е в бъдеще те да дават добра и качествена информация. 

В ДАНС ще има задачата да обобщава информацията за хибридните заплахи, каза секретарят на Съвета по сигурността към МС Петър Петров.  

Участници в конференцията отбелязаха, че единственият начин за решение от конфликта е спирането и изтеглянето на Русия от Украйна. А НАТО и държави от НАТО не трябва да бъдат въвличани във войната. Държавите от Европа пък не трябва да искат изключения от санкциите срещу Русия. От украинското посолство призоваха за повече военна помощ и за нов пакет от санкции срещу Русия. Те трябва да включват замразяване на активи на руски служители, компании и държава. Тези средства трябва по законен начин да бъдат конфискувани, за да може да се платят щетите, които Русия е нанесла. "Това ще бъде справедливо и поучително за агресора", отбелязаха от посолството на Украйна по време на форума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във