Банкеръ Daily

Общество и политика

България е заплашена от европейска санкция заради предлагането на минералните води, предупреди НФСБ

НФСБ внесе като извънредна точка в дневния ред на Народното събрание в сряда разглеждането на промени в Закона за храните, уреждащи предлагането на минералните и изворни води.

Законопроектът на Валери Симеонов и народните представители от патриотичната партия е от 21.07.2020 г., но досега не е разгледан, въпреки, че дни преди внасянето му – на 02.07.2020 г. Европейската комисия изпраща официално уведомително писмо. С него казва, че българското законодателство, уреждащо предлагането на минерални и изворни води не съответства на европейската правна рамка – Директива 2009/54/ЕС.

Посочено е, че българското законодателство не забранява предлагането на натурална минерална и изворна вода от едно и също находище под повече от едно търговско наименование -  както изисква директивата. Нещо повече – в противоречие с директивата, наименованието на извора не е задължително да бъде посочено на етикета.

Според решение на Европейския съд нямаш право да бутилираш от извор, ако изрично не изпишеш наименованието на извора на етикета.

ЕК напомня, че целта на директивата е да елиминира различията в законодателствата на страните-членки, да предпази потребителите от заблуждение и да осигури честна търговия, като дава на България тримесечен срок да предприеме нужните законодателни промени.

„С оглед на реалната опасност от европейска санкция – внасяме предложението като извънредна точка за сряда, 4 ноември. Очакваме подкрепа от парламентарните групи, като при гласуването ще стане ясно дали подкрепата за българския бизнес не е лицемерна и готови ли сме да понесем още една санкция на ЕК“, коментира Борис Ячев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във