Банкеръ Daily

Общество и политика

България е взела всички мерки срещу коронавируса

S 250 d5173f19 0fdd 4744 8c09 ce953e5bf8f4

Народното събрание изслуша министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с мерките срещу разпространението на коронавируса. 

"България стриктно спазва препоръките на Европейски съюз. Предприети са  незабавни действия по прилагане на превантивни мерки, насочени както към здравните власти и лечебните заведения у нас, така и към обществото като цяло. До момента са изследвани проби от 23 лица, завърнали се от Азия. Всички са с отрицателен резултат", каза Ананиев.

Министърът подчерта, че към 18 февруари са регистрирани 47 случая на коронавирус в Европа. Като от тях  в  Германия - 16, Франция – 12, Великобритания – 9, Италия – 3. В Испания и  Русия са съобщени по два случая, а в  Белгия, Финландия и Швеция по един. Осигурени са 2 600 дезинфекционни апарати  в София, Варна, Пловдив и Бургас, допълни още здравният министър. 

Граничният здравен контрол продължава да е засилен на всички летищата  в София,  Варна,  Бургас и Пловдив. Въведено е  24-часово наблюдение на пристигащи пътници чрез термокамери.  Всяко лице с повишена телесна температура  и съмнение за коронавирус се изолира и се насочва  за хоспитализация в предварително определени болнични заведения.

За информиране на обществеността  е отворена телефонна линия (02 807 87 57), на която граждани и организации могат да задават своите въпроси, свързани със заразата. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във