Банкеръ Daily

Общество и политика

България е възмутена, че в Северна Македония изгориха нашето знаме

Екатерина Захариева

Външно министерство реагира остро на медийни публикации за изгорено българско знаме в Република Северна Македония. Външният ни министър Екатерина Захариева направи коментар във Фейсбук. 

"По повод медийните публикации за изгорено българско знаме в село Вевчани в Република Северна Македония разпоредих на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на РСМ силното ни възмущение от този вандалски акт. Посланик Ангелов вече направи остър устен демарш в Министерство на външните работи на РСМ", написа тя.

По-рано лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицковски заяви, че няма цена, която да го накара да признае, че до 1945 година македонците са били българи и че македонският език е бил български.

На 17 ноември 2020 г.  България блокира Северна Македония за начало на преговори за членство в ЕС, след като не одобри преговорната рамка на югозападната си съседка по време на Съвета по общи въпроси. София одобри рамката за присъединяването на Албания, но засега смята, че македонските управляващи не са показали готовност за компромиси. 

Екатерина Захариева призова македонските управляващи да изпълнят условията ни вместо да си губят времето в антибългарски кампании. 

Българската страна вече обяви, че промяна в позицията ѝ може да има, ако Скопие се съгласи да подпише нов документ, който да гарантира, че Договорът за добросъседство между двете страни, подписан през 2017 година, ще се изпълнява. Засега македонските управляващи не дават сигнали, че са готови на подобна стъпка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във