Банкеръ Daily

Общество и политика

България е трета в света по ръст на COVID смъртността

По 14-дневна база по смъртност от коронавирус сме на 4-о място в Европейския съюз и на 1-во на Балканския полуостров. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на здравните власти. По заболеваемост в ЕС страната ни се нарежда на 9-о място и на трето място на Балканския полуостров.

Доц. Кунчев отчете и данните за страната, като посочи, че с изключение на Търговище, цялата страна попада в т.нар. червена зона. "Като цифри с най-голяма заболеваемост за този период е Бургас, следван от Плевен, София, Враца и Кюстендил – това са областите със заболеваемост над 600 над 100 000 души. С най-малка са Търговище, Видин, Разград и Кърджали", допълни той.

По думите на главния държавен здравен инспектор, вълната от коронавируса, предизвикана от британския вариант, е обхванала целия континент, като в момента най-високите стойности са в Централна Европа и на Балканите. Доц. Кунчев подчерта, че това е наложило в България да се наложат по-строги противоепидемични мерки, без да се стига до крайности като вечерен час и забрана за излизане от вкъщи.

551 на 100 000 души е средната стойност за страната. В сравнение с миналата седмица има нарастване с 40%, а на базата на две седмици нарастване с 94%. При смъртността има стръмно покачване на кривата. За една седмица тя се е покачила с 46%, а на база на две седмици - със 124%.

"Това ни слага на трето място в света по интензивност на нарастване на смъртните случаи и сме след Чехия и Унгария. Това са данни от един специализиран сайт към „Ню Йорк Таймс“ за Изследване на пандемията като динамика. Там сме и на седмо място в света по нарастване на случаите, регистрирани на ден." Това каза председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

4201 са новите случаи на COVID-19 по данни на Единния информационен портал. Направени са 17652 теста, от които 9957 PCR с 2655 положителни резултата и 7695 бързи антигенни с 1546 положителни резултата.

Най-висок е броят на положителните резултати в София – 1097, следвани от Варна – 305 и Бургас – 291. За изминалото денонощие са излекувани 1641 и са починали 136.

Активните случаи са 49597, от които хоспитализирани са 7804 и 609 са в интензивно отделение.

Продължава процесът на ваксинация с наличните дози, като през последните 24 часа са направени 4708 ваксини, с което общия брой става 350702, от които 63752 са пълен цикъл от две приложения.

"София е една от областите с най-голямо нарастване на случаите, така че това беше трудно решение (затягането на мерките - бел. ред.) след дълги преговори до късно снощи", посочи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Има 35% за 10 дни ръст на хоспитализираните, с изключително стръмен ръст през последните дни, подчерта кметът. Данните за новозаразените са близки до края на ноември, когато най-големият брой е бил 2264 души, регистрирани на 30 ноември.

36% е ръстът на хората, които са на интензивно лечение. За трети пореден ден има над 1000 нови случаи, както и изключително висок брой повиквания към Спешна помощ. Има и ръст на децата и разболяване на все повече млади хора, които прекарват тежко заболяването, допълни Фандъкова.

"Зная колко трудно е това решение и колко много хора засяга, на първо място учениците и детските градини", заяви столичният градоначалник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във