Банкеръ Daily

Общество и политика

България е сред седемте страни в ЕС с най-висок риск от заразяване с COVID-19

България е сред седемте държава от Европейския съюз, които попадат в най-високорисковата група за разпространение на COVID-19. За това предупреди в последния си доклад Европейският център за превенция и контрол на заболяванията. 

Поради нарастващата смъртност от коронавируса в групата с висок риск попадат и Румъния, Испания, Хърватия, Унгария, Чехия и Малта. От центъра за превенция заявиха, че наблюдават ситуацията в тези държави с голямо безпокойство. 

Според класификацията на центъра държавите от общността се групират според нивата на риск, които са три - нисък, умерен и висок.

"Последната група са страни със силно обезпокоителни тенденции. В тях ние виждаме увеличен брой на старите случаи, нарастване на съотношението на хоспитализирани и остри случаи, което вероятно се дължи на това повишение. В тези страни се наблюдава и увеличение на обявените смъртни случаи. Там рискът е висок, особено за уязвимите хора", заяви директорът на центъра Андреа Амон.

В оценката се посочва, че нарастването на оповестените смъртни случаи се наблюдава от 13-ти септември.

"В някои региони на тези страни здравното обезпечаване вече е под натиск, с висок процент заетост на леглата в болниците и интензивните отделения и високо ниво на умора сред здравните работници", се подчертава в документа.

През изминалото денонощие у нас са регистрирани 160 нови носители на коронавируса. Направени са 3526 теста. За 24 часа са починали 12 души, а излекувани са 119 души, с което общият брой на преборилите болестта става 13 867.

Активните случаи към 24 септември са 4637.

Facebook logo
Бъдете с нас и във