Банкеръ Daily

Общество и политика

България е сред първите в ЕС по спад на загиналите в катастрофи

Броят на смъртните случаи по пътищата в България е намалял миналата година с 26 на сто спрямо данните за 2019 г., съобщи днес Европейската комисия. Според данните намалението е с 40 на сто спрямо 2010 г.

Общо 18 държави от Европейския съюз са отчели най-ниския досега брой жертви по пътищата, като, както вече стана ясно, най-видимо е подобрението у нас, в Белгия, Дания, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Унгария, Малта и Словения.

За разлика от тях в Естония, Ирландия, Латвия, Люксембург и Финландия се наблюдава увеличение на смъртните случаи. Най-често при пътни злополуки загиват пешеходци, мотоциклетисти и колоездачи, показват данните.

На територията на ЕС за миналата година спадът в броя на пътните злополуки, завършили със смърт, е рекорден - със 17 на сто спрямо 2019 година. Като броят на жертвите е 18 800 - с 4000 по-малко спрямо предходната година. Според комисията не може да се прецени доколко наблюдаваният спад се дължи и на противоепидемичните ограничения за движението.

Оказва се, че между 2010 г. и 2020 г. броят на смъртните случаи по пътищата е намалял с 36 на сто.

Европа остава континентът с най-безопасните пътища в света, се посочва в съобщение на ЕК.

Припомняме, че вчера на протест пред Съдебната палата в Бургас граждани  призоваха за ефективни присъди за шофьорите, причинили смърт на пътя и реално изтърпяване на наказанията в пълния им размер. Те настояха да НЕ се вземат предвид  смекчаващи вината обстоятелства, когато има употреба на наркотици и алкохол.

По- бързо да се водят делата, поиска Славка Костадинова, майка на Георги, убит  от водач, който е шофирал  със 182 км/ч  при разрешени 90. Две години след смъртта на сина й, пред втора инстанция тя се бори  виновният да получи максималните шест години наказание.

Стефан Петров от Организация за закрила на българските граждани призовава: "Първо разследващите органи да си вършат по-добре работата,  качествено и количествено, и след това вече прокуратура и съд да отсъждат обективно". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във