Банкеръ Daily

Общество и политика

България е сред първите страни, които издават COVID сертификати

България е сред първите страни в Европейския съюз, които вече издават европейски COVID сертификати, съобщиха от еврокомисията. 

"Още днес седем държави членки — България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша — решиха да се свържат към портала и започнаха да издават първите сертификати на ЕС. Някои държави изчакват всички функции да бъдат налични на национално ниво, преди да дадат старт на цифровия сертификат на ЕС за COVID. Така броят на вече свързалите се ще нарасне през следващите дни и седмици", обявиха от комисията. 

От 10 май насам 22 държави вече са тествали успешно портала. Въпреки че регламентът ще се прилага от 1 юли, всички държави членки, които вече са приключили с техническите тестове и са готови да издават и проверяват сертификати, могат да започнат да използват системата на доброволна основа. 

От там отбелязаха, че днес беше завършен един важен етап от реализацията на цифровия сертификат на ЕС за COVID: в действие бе пусната техническата система на равнище ЕС, която позволява да се извършва сигурна проверка на сертификатите, като се съблюдава строго защитата на личните данни.

Сертификатът беше предложен от комисията с оглед на възобновяването на безопасните пътувания през лятото. "Той е безплатен, сигурен и достъпен за всички. На разположение в цифров вид или на хартия, той ще служи като доказателство, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, дало е отрицателен резултат при изследване или се е възстановило след преболедуване", подчертават от ЕК. 

"След постигнатото между Европейския парламент и съвета политическо споразумение от 20 май относно регламента, уреждащ сертификатите, от днес работа започва технологичният гръбнак на европейската система. Създаден само за два месеца, порталът на ЕС дава възможност за проверка на елементите за сигурност, съдържащи се в QR кодовете на всички сертификати. Така гражданите и държавните органи могат да бъдат сигурни в истинността на сертификатите. По време на проверката не се обменят или запазват лични данни. Със старта на портала завършва подготвителната работа на равнище ЕС", уточняват от институцията. 

Актуална информация за хода на работата е на разположение на специален уебсайт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във