Банкеръ Daily

Общество и политика

България е сред 20-те най-големи замърсители със серен диоксид в света

България се нарежда на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители на планетата с емисии на серен диоксид. С 350 хиляди тона, изхвърлени в атмосферата, тя е и единствения член на Европейския съюз в този списък. Всичките емисии идват от въглищни електроцентрали, се твърди в публикувания днес световен доклад на Грийнпийс, като заключенията са на базата на данни от 2018 година.

За пръв път със спътници на NASA са проследени "най-горещите точки" на планетата, от които се изхвърля този газ. Сателитите следят за качеството на въздуха от 2004-а насам, а в случая информацията от тях е потвърдена и от измервания на място в САЩ и Евросъюза. Най-големите естествени източници са вулканите, но при човешката дейност две трети от емисиите от серен диоксид идват от централи, изгарящи въглища и петрол. Останалата част е основно от петролните рафинерии и металургични центрове.

В доклада изрично е записано, че през 2017 г. ЕС е приел по-строги правила за сероводородните емисии от въглищни централи, но България продължава да ползва ТЕЦ-ове, които работят по старите стандарти. По този показател до страната ни се нареждат Индия, Китай, Индонезия, Тайланд, Мароко, Южна Африка и Австралия.

Конкретно списъкът с 423 "горещи точки" по света включва три места на българска територия. Под №33 е посочен комплексът "Марица Изток"  - 205 000 тона серен диоксид, твърдят от "Грийнпийс". Това е и дял от близо две трети от българските емисии. ТЕЦ "Бобов дол" е на 98-о място с 85 000 тона, а третият български район е Варна с дейността на "въглищна централа и химически индустриален комплекс", изхвърлили 60 000 тона.

Другите три държави от европейския континент, които са сред "топ" замърсителите, но не са членки на Европейския съюз са Босна и Херцеговина, Сърбия и Украйна.

Въпреки задълженията си към Брюксел за спазване на нормите за серен диоксид България систематично е критикувана за неизпълнения на задълженията си, а през последния месец Европейската комисия заведе и дело срещу държавата именно заради вредните емисии. На тази новина министърът на околната среда Нено Димов отговори, че влизаме в нормите. 

През последните 5 години Китай постепенно излиза от ролята си на най-замърсяващата държава на планетата. Днес поднебесната империя е изпреварена по този показател от Индия, както и от Русия. Норилск в северен Сибир е с голяма преднина най-замърсяващото място в света - 1.898 млн. тона серен диоксид през 2018 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във