Банкеръ Daily

Румен Радев

България е солидарна с Гърция при охраната на външните европейски граници

Държавният глава Румен Радев изрази солидарността на България с Гърция по отношение на охраната на външните европейски граници в условията на засилен миграционен натиск. В телефонен разговор с новия президент на южната ни съседка Екатерини Сакеларопулу Радев поздрави своя гръцки колега с встъпването й в длъжност и й пожела успех във високоотговорната мисия.

"България и Гърция споделят обща отговорност за охраната на европейските граници и следва да обединят усилия за адаптиране на политиката на ЕС в областта на миграцията", българският държавен глава.

Предложение за изработването на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните граници на ЕС вече беше внесено от Радев в началото на 2017 г., докато представляваше страната ни на заседанията на Европейския съвет.

Стратегическото партньорство на България и Гърция, отличният политически диалог на всички равнища и перспективите за последващо задълбочаване на двустранния икономически и инвестиционен обмен, също бяха сред темите на разговора. Българският държавен глава потвърди интереса на страната ни за разширяване на двустранното партньорство в енергетиката, което е от значение за енергийната диверсификация на целия регион.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във