Банкеръ Daily

Общество и политика

България е сигурна държава, твърди Меглена Кунева

България е сигурна държава. Формулата за сигурността на страната ни минава през ЕС и НАТО. И членството на България в Шенген също е въпрос на сигурност. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева пред Би Ти Ви.

Тя смята, че би било бъде пагубно, ако ултрадесните сили в Европа, задвижат напрежението и противодействията в обществото след смъртоносното нападение в редакцията на френския седмичник "Шарли ебдо" и определи нападението като заплаха за демократичните ценности. "Заплахата за цяла Европа е заплаха и за България", смята Кунева. 

Вицепремиерът коментира и темата за включването на армията в охраната на границите – идея, която предизвика недоволство от страна на министъра на отбраната и накара президентът Росен Плевнелиев да предупреди за риск от дипломатически скандал. По думите й военните вече се включват, като оказват логистична помощ - с машини, шофьори. "Когато работим за една държава, да се делим по министерства няма никакъв смисъл", посочи тя.

Кунева коментира и отстраняването на шефа на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев и за назначението на веднъж вече уволнения Никола Казаков. "Това не е мандатна длъжност и не се ползва със защита. Правителството избира екипа, който ще работи", каза тя.  Кунева изтъкна, че се планира бъдещите директори на агенцията да се избират след конкурс.

"Има голямо изоставане на страната ни по отношение на борбата с корупцията и то е с години изоставане. През януари ще излезе антикорупционен индекс за всяка страна в Европа и ние много по-лесно бихме могли при активна политическа роля да я преодолеем. Трябва да се засили ролята на инспекторатите, да се направят дълбочинни проверки, където има сигнали за корупция, да се акцентираме върху енергетиката и обществените поръчки. И където има данни за подобно нещо, съдебната система трябва да влезе и да се намеси", коментира Меглена Кунева.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във