Банкеръ Daily

Общество и политика

България е първа в ЕС по риск от бедност

Една трета от българите живеят в риск от бедност или социално изключване, показват данни на Евростат, съобщи NOVA. С днешна дата те обобщават картината с година назад и показват, че страната ни е на първо място по риск от бедност в целия Европейски съюз. Разликата между нас и Чехия, където положението е най-благоприятно, е 20 пункта.

В същото време обаче, за последните 10 години България отбелязва най-голям напредък в борбата с бедността от всички държави в Европейския съюз – има ръст от 12 пункта. През 2008 година близо 45% от сънародниците, или повече от 3 милиона души, са били в риск. По данни на Националната статистика 10 години по-късно, през 2018 година, под линията на бедност за страната ни от 351 лева са били около милион и половина души. Плановете на кабинета за догодина са линията на бедност да стане 363 лева. Въпреки това според прогнозните разчети под линията ще останат близо 1 700 000 души. 

Веднага след нас по риск от бедност или социално изключване се нареждат Румъния и Гърция.

„В България делът на хората и домакинствата, които са в риск от бедност и от социално изключване, намалява. Комбинираният индикатор в изследването отчита едновременно три неща – дохода на домакинствата, ниска трудова интензивност, т.е. хората, които работят изключително малко в рамките на една година, както и материалните лишения”. Това коментира Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика.

„В България е отчетлив голям проблем при т.нар. „материални лишения” – поддръжката на жилище, наем, сметки, включително и отопление”, каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във