Банкеръ Daily

Общество и политика

България е първа в ЕС по брой болници на един милион население

България е на първо място в ЕС по брой болници на един милион население, сочи съвместно изследване на  Изследователски център "Тренд" и Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).  У нас се падат 53 болници на един милион души, с което страната ни е първенец в Евросъюза, коментира Аркади Шарков от ЕКИП.

Изследването и анализ към него бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София. Темата е "Достъп до здравни грижи в България”, проучването е национално представително, направено е в периода юли - септември т.г. сред 1005 души - "лице в лице", обясни Димитър Ганев от "Тренд".

Най-голямо е недоволството от финансовата страна на здравните грижи - у нас то е 14 процента, в ЕС - 13 на сто, с  което сме в челната десетка по неудовлетвореност в този аспект в Евросъюза, е изводът на експертите.

Според допитването българите най-много не одобряват доплащането за лекарства (20 на сто от интервюираните), 53 процента виждат сериозен проблем при цените за прегледи. 27 на сто не са имали възможност да посетят лекар специалист поради липса на финансови средства, 19 процента са спрели да приемат лекарства, отново заради недостиг на пари.

В периода 2015- 2019 г. с четири процента са спаднали плащанията за лекарства като разход. През 2019 г., въпреки намаляването на процента, сумата на годишна база за доплащане за здраве за едно домакинство е 460-500 лв. , като 60-80 на сто от тях са за доплащане на лекарства, посочи Аркади Шарков.

Проучването показва още, че 37 на сто от българите са удовлетворени от достъпа до здравни грижи, а 47 процента - не. Над 55 на сто от сънародниците ни могат да посетят личния си лекар още същия ден, 25 на сто - на следващия ден. При лекар-специалист картината е почти същата, коментира Димитър Ганев. Тези, които чакат повече от месец, са само четири на сто. Тридесет и шест процента са имали необходимост да бъдат приети в болница, основно хора над 50 години.

България е на едно от последните места в негативната класация (което е добре, поясниха експертите), във връзка с листи на чакащите за прием в болница и през  2019 г . 4,9 на сто са изразили  неудовлетвореност. Малко над два процента е недоволството от разстоянието и транспорта до болнично заведение.

Сред възможните решения за по-добро здравеопазване е въвеждането на стимули за пациенти и работодатели за ранен скрининг, смята Аркади Шарков. По думите му цените на здравните услуги изостават с около пет пъти в сравнение с останалите в българската икономика.

В отговор на въпрос икономистът от ЕКИП Стоян Панчев прогнозира намаляване темпа на ръста на инфлацията след септември. Т.е цените ще растат малко по-бавно, отколкото през лятото, обясни той. Причината е, по думите му, е, че при главните ни търговски партньори започва рецесия, което води до намаляване търсенето и съответно - до намаляване темпа на растежа на цените. В момента инфлацията у нас е малко над 17 на сто, очаква се свиване на икономиката, прогнозира икономистът. Панчев предупреди, че, ако в бюджета за догодина бъдат заложени твърде големи разходи, те може да не могат да бъдат покрити заради свиването на икономиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във