Банкеръ Daily

Общество и политика

България е под 7 милиона, населението продължава да застарява

Националният статистически институт официално потвърди, че България вече е с население под 7 милиона. Според данните на година се топим с 49 995 души. А трудоспособното население е намаляло с 48 000 души спрямо 2017 година.

Експертите по демография казват, че резултатите не са изненадващи. Причините отново са ниска раждаемост и миграция. 

"Наблюдава се поляризация в демографското пространство. Тя се изразява в две основни тенденции – концентрация на населението в големите градове и обезлюдяването на много от  населените места", уточни пред "Нова телевизия" доц. д-р Надежда Илиева от БАН.

Според нея тенденциите, които се наблюдават в Европа се виждат и в България. България е типична страна, от която излиза население, докато Централна и Южна Европа е частта, която ги приема. "Ние не правим някакво изключение по отношение на демографската криза", обясни Илиева. 

"Не бих нарекла картината апокалиптична. Имаме демографски проблем, той не е от днес или от вчера. Населението намалява и което е по-важно застарява. Нещата винаги могат да се обърнат при предприемане на подходящи мерки и на работещи политики. Трябва да се търсят начини, за да се решат проблемите на демографията", добави експертът от НСИ Магдалена Костова.

Още данни

През 2011 г. средната възраст е била малко над 40 години, а в края на 2018 г. тя е почти 44.

Най-възрастно е населението във Видин, Габрово и Кюстендил. Там средната възраст е около 48 години. Най-младо е населението в София, Варна, Бургас и Сливен.

73.7% от населението живее в градовете. 164 са населените места без живущи през 2017 г. Най-големият отрицателен прираст е в Северозападния район – минус 13 600 души. В 19 области раждаемостта е по-ниска от средната за страната. Най-ниски стойности се наблюдават в Смолян - 6.3 %, Габрово и Видин - по 6.8%. Най-висока е раждаемостта в  Сливен - 12.0%, София и Ямбол - по 9.8%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във