Банкеръ Daily

Проф. Велислав Минеков:

България е платила 700 000 лв. на "Лувъра" за изложба в коридор

Проф. Минеков представи новия директор на НИНКН арх. Петър Петров.

За българската изложба в „Лувъра“ има нецелесъобразно изразходване на средства. 700 000 лв. е платила държавата на френския музей, за да постави българска изложба в коридор. Това обяви на пресконференция служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. 

„За първи път нашите съкровища са показани в Музея във Вашингтон през 1974 г. Това е първият опит да покажем нашата история и древно минало. Води до невероятен успех, но успехът има своето финансово изражение. В онези години, когато онази валута, която се ценеше толкова много, тя носеше на България близо 5 милиона долара, а това е сериозна цена. След този успех започва показване на нашите съкровища по целия свят. Абсолютно навсякъде, където е било възможно. И всеки път това е носело огромни приходи. За първи път в тази история ние плащаме, за да представим нашето културно наследство. Такова нещо никога не се е случвало. Ние заплащаме на Музей „Лувъра“ близо 700 000 лв., за да бъдат доставени нещата в един нещастен коридор“, допълни той.

Проф. Минеков обяви още, че при отразяването на откриването на изложбата се забелязва и различното отношение към българските журналисти. „Разходите, които съм намерил дотук, възлизат на близо 20 000 лв. За съжаление едни журналисти са били по-любими от други, което виждаме в цената на техните пътни, дневни и квартири. Едни са настанени за 2 000 лв., а други само за 246 лв.“, посочи той.

Служебният министър подчерта, че няма да допусне културните ценности на България да продължат да бъдат излагани по този начин.

„Това е щета. Може би би било добре да има музеен обмен. Тогава трябва да знаем какъв точно е той и да се съгласим, ако той е толкова достоен по отношение на това, което ние показваме. Вече има такива предложения“, каза още проф. Минеков.

Съветът за електронни медии е към партията, която доскоро управляваше страната ни, коментира още проф. Велислав Минеков. Думите му са по повод вчерашната оставка на Ивелина Димитрова като член на СЕМ. Според Минеков тя много ясно е заявила мотивите за действието си.

„Трима души от СЕМ са избрани от партия ГЕРБ. Един представлява президента Плевнелиев. Трябва да има промени в Закона за радиото и телевизията. Това е абсолютна щета. По този начин не може да се действа. Очаквам отговор на мое писмо, съобразено с действащия закон, за нарушеното ми право на отговор. Все още не съм получил такова от СЕМ, а и не знам дали след като това, което получих оттам, мога да очаквам нещо, което да е съществено и наистина да е съобразено с действащия закон“, допълни служебният министър.

Той изтъкна, че продължава да е налице и проблемът с неясната собственост на медиите. „Най-интересното е как е било плащано точно на такива медии, как те са били част от медийна политика на няколко министерства, как са получавали средства, прехвърлени от министерството, получени по европейски програми. Медии с неясна собственост. Какво ни задължава да помагаме точно на тях? Кога ще имаме ясно показани медии – кое чие е? Бъдещото Народно събрание незабавно трябва да реши какво правим в тази ситуация, тъй като това е повече от нетърпимо“, подчерта проф. Минеков.

Министърът на културата представи и новия директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) - арх. Петър Петров.

„НИНКН ще отговори на очакванията на обществеността“, заяви арх. Петров и обобщи основните сред тях – преустановяване на забавянето на преписките по съгласуване, както и вземането на адекватни мерки, свързани с опазване на културното наследство. По думите му Закона за културното наследство има „належаща, крещяща нужда от промени, защото без тях горепосоченото е невъзможно. В момента имаме неприложими процедури, описани в този закон“.

Арх. Петров се ангажира и с дигитализацията и актуализацията на статути и режими на опазване на недвижимите културни ценности от НИНКН.

Министър Минеков обяви също, че обещаната от него възможност за свободен износ на авторски произведения в чужбина вече е факт. „Писмото ми до Агенция „Митници” е подписано. Честито на българските художници!“, заяви той. Износът ще става чрез попълване на декларация от страна на авторите на творбите, която ще бъде качена на сайта на културното ведомство. 

Велислав Минеков напомни на медиите, че на 30 юни изтича законовият срок, в който трябва да подадат своите декларации в МК. Той призова политическите партии, сключващи договори за предизборна реклама, да не го правят с медии, които не присъстват в публичния регистър на Министерството на културата. А във ведомството ще бъде създадена работна група, която да огледа не само правилата за подаването на декларации, но и за намирането на най-подходящото решение, което да подсигури добра информираност на обществото относно медийните собственици и тяхното финансиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във