Банкеръ Daily

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП:

България е отвъд един дебат и едно или друго правителство

Български евродепутати направиха първите си коментари по повод дебата за върховенството на закона и основните права в България. 

Европейската народна партия подкрепи кабинета на Бойко Борисов, а левицата и зелените отправиха редица критики.  Политическите сили в Европарламента остават разделени по отношение на върховенството на закона и основните права в страната ни. 

"Това не беше дебат за едно или друго правителство, а за България. Чувствах се длъжен да направя така, че да не преекспонираме проблеми, които имаме и знаем, че са там. Това беше моментът, в който трябваше да покажем единство. Ще ми се следващия път да знаем, че България е отвъд един дебат, отвъд един мандат и едно или друго правителство", коментира пред bTV евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

"Не разбирам манталитета да разчитаме на Брюксел да се представи в ролята на класен ръководител, който да ни каже дали сме слушали, или не. Ще ми се да се държим достойно и когато има проблеми, да ги изричаме и да търсим тяхното решение, но не и да ги пренасяме в Брюксел и да си веем кирливите ризи тук", смята oще той.

"Не съм съгласна, че това е дебат срещу или за България. Това е дебат срещу структурните проблеми, които има в страната в момента. Това беше ясно заявено от всички евродепутати, които се изказаха по темата. Говореше са за репресията на медиите, за корупционните схеми“, каза Цветелина Пенкова, евродепутат от БСП/ПЕС.

"Това, което наблюдаваме през последните години в ЕС, е засилваща се тенденция, че европейските граждани не желаят техните данъци да отиват за подкрепа на авторитарни режими и корупционни схеми. Заради това дебатът за върховенството на закона и механизмите, които предлагаме, е изключително важно. В момента се решават бюджетите и начина, по който ще се отпускат европейските средства. Те ще бъдат отпускани с национални планове, които трябва да са много ясно разписани", добави тя.

"За съжаление вчерашният дебат не беше задълбочен. Бих разделил говоренето на два вида. Едното е чисто митингачийско, което е характерно за една част от колегите, а другото е по-скоро национално. Всеки го дърпаше като част от своята предизборна програма в България. Очаквах много по-задълбочен и смислен дебат по ключовите въпроси", посочи Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/АЛДЕ.

Резолюция по темата ще бъде гласувана в четвъртък. По-рано вчера в Брюксел се проведе и митинг, на който присъстваха евродепутатът Радан Кънев и Велислав Минеков от „Отровното трио”.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във