Банкеръ Daily

Общество и политика

България е открита за много по-активно икономическо и инвестиционно партньорство с Япония

Румен Радев и Шиндзо Абе
S 250 7e674921 c8c6 43f4 8f84 d7fe5d4e1802
S 250 cddba946 2129 463d 9a4e 5a2810d473c2
S 250 cd4b55b3 9094 43f1 8c8c 6a6c81a118e7

България е открита за много по-активно икономическо и инвестиционно партньорство с Япония. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министър-председателя Шиндзо Абе. Срещата се проведе в рамките на посещението на българския държавен глава в Токио за участие в интронизацията на император Нарухито.

"Успешните примери на сътрудничеството между български и японски компании в автомобилната индустрия, енергетиката и производството на храни трябва да бъдат използвани като модел за последващо разширяване на японските инвестиции в България", посочи Радев. Президентът припомни силните традиции на страната ни в производството на автомобилни части и развитието на информационните технологии. Премиерът Абе подчерта високата оценка, която японските автомобилни компании дават за доставките на  автомобилни компоненти и части от България и добави, че Япония проявява интерес към още по-тясно сътрудничество в тази област.

Като конкурентни предимства на България държавният глава открои  стратегическото разположение, висококвалифицираните работници и най-доброто съотношение между цена и качество в Европейския съюз. „Най-важното обаче в двустранните ни отношения е доверието и приятелството, които свързват двата народа“, подчерта държавният глава. Румен Радев открои силното културно присъствие на Япония у нас, както и увеличаващия се интерес към изучаването на японски език сред българските ученици и студенти.

Българският президент и Шиндзо Абе обсъдиха и теми от международния дневен ред, европейската интеграция на държавите от Западните Балкани, потенциални рискове пред глобалната сигурност и други.

По-рано през деня Румен Радев беше на среща с представители на водещи в света японски компании в областта на електрониката, енергетиката, козметиката, производството на храни и други, организирана от Японско-българския икономически комитет, председател на който е бившият посланик на Япония у нас Коичиро Фукуи. "България има амбицията и потенциала да разшири износа на свои качествени стоки за японския пазар", каза той пред присъстващите. В срещата участва и бившият японски посланик в България Цунехаро Такеда, който също е член на съвета.

Държавният глава оцени високо както направените досега японски инвестиции в българската икономика, така и двустранното икономическо партньорство, което носи със себе си и “рецептата за японския успех, основан на високо качество, ефективни структури и бизнес отношения“. Според Радев позитивният пример на сътрудничеството между български и японски компании при производството на мляко и млечни произведения създава предпоставки за много по-голямо присъствие на български хранителни продукти в Япония, която е сред водещите държави-вносителки на храни в света. В страната се увеличава търсенето на български вина, розово масло и преработени храни.

Като особено перспективна сфера за партньорство беше откроенa областта на високите технологии. Представителите на японски компании отбелязаха традиционно силните позиции на страната ни в областта на информационните технологии, като част от тях работят с  български компютърни инженери, програмисти и дизайнери. Президентът подчерта, че България предлага най-доброто съотношение между цена и качество, което закономерно предизвиква интереса на чуждестранните инвеститори в тази сфера, включително и световните лидери в областта на киноиндустрията. Откроено беше и доброто партньорство при производството на автомобилни части у нас, както и перспективите за неговото разширяване.

В срещата участваха представители на корпорациите „Мицубиши“, „Тошиба“, „Мейджи“, „Сега“, Ямамото“ и други, част от които са инвестирали в България, поддържат връзки с български доставчици или планират да стъпят на българския, или да разширят присъствието си на общия европейски пазар.

По-късно президентът Румен Радев проведе среща с проф. д-р Тацуро Мацумае – президент на Токайската образователна система, президент на Японската културна асоциация и председател на Японско-българската асоциация, както и с доктор Кийоши Ямада – ректор на Токайския университет. За големи заслуги и личен принос за съхраняването на българското културно-историческо наследство и за развитие на двустранните отношенията между България и Япония в областта на науката, културата и образованието, проф. Мацумае беше удостоен с почетния знак на българския държавен глава.  Ректорът на Токайския университет д-р Кийоши Ямада получи плакет с българската азбука кирилица за своите заслуги за развитието на връзките между България и Япония в областта на образованието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във