Банкеръ Daily

Общество и политика

България е най-добрия лобист за членството в ЕС на Западните Балкани, смята Илияна Йотова

Илияна Йотова на представянето на книгата на Спас Ташев.

България се оказа най-добрия лобист страните от Западните Балкани един ден да получат реално членство в Европейския съюз. Това посочи вицепрезидентът Илияна Йотова при представянето на книгата на доц. д-р Спас Ташев „Българските общности в Западните Балкани“.

Първият том на изследването „Българските общности в Западните Балкани. Политически процеси и етнодемографски последици (1913-2019)“ е посветен на Албания.

„Залогът, за да успеем в бъдеще да отстояваме правата, както на българите в Албания, така и на българите в другите етнически общности на Балканите, това е да имаме един национален, партиен консенсус по този въпрос, да имаме последователна държавна политика“, каза Спас Ташев.

България не е забравила сънародниците си в Западните Балкани, каза от своя страна евродепутатът Андрей Ковачев, който е спонсор на изданието. „Връзката с прародината не може да бъде заличавана, книгата е доказателство, че ние желаем да се преодолеят негативите от миналото, защото това е справедливо, това е истината“, подчерта той.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че до момента България е единствената държава в ЕС, превърнала темата за Западните Балкани в един от най-важните си външнополитически приоритети. „България се оказа най-добрия лобист за това страните от Западните Балкани един ден да получат своето реално членство в ЕС“, категорична беше тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във