Банкеръ Daily

Общество и политика

България е на трето място в света по смъртност от мръсен въздух

Концентрацията на фини прахови частици РМ2,5 2,5 във въздуха на София е 6,1 пъти над годишната препоръчителна стойност на Световната здравна организация. Това показва Индексът за качество на въздуха (AQI). В България миналата година над 8500 души са починали преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха. Това е 18 пъти повече от тези, които са загинали в автомобилни катастрофи според официалните данни на Световната здравна организация. Страната ни се нарежда на трето място в света по смъртност, причинена от замърсяването на въздуха. Преди нас са само Северна Корея и Босна и Херцеговина.

Ниското качество на въздуха струва 29,5% от брутния вътрешен продукт на България годишно заради намалена производителност и здравни разходи. Въпреки че общата картина на въздуха в България се подобрява в последните години, страната остава сред държавите с най-големи проблеми с фините прахови частици с размер до 2,5 мм и до 10 мм, както и със серния диоксид (SO2), съобщава БГНЕС.

Въглищните централи са отговорни за почти всички емисии на серен диоксид в страната, както и за повечето емисии на азотни оксиди, които причиняват смог и киселинни дъждове. Според СЗО, хроничното обезлюдяване на провинцията и произтичащото от това преместване на хора и преустройство на големите градове задълбочават проблема. Все повече хора, живеещи в града, се нуждаят от транспорт, за да се придвижват от едно място на друго. Обикновено това е свързано с изгарянето на някакъв вид изкопаеми горива. Основните замърсители на въздуха в София са от отоплението чрез изгаряне на дърва, въглища и отпадъци, пътния трафик и промишлеността в покрайнините на града.

Специфичните метеорологични условия допринасят за настоящите високи нива на замърсяване. Такива са липсата на вятър и фактът, че София е разположена в долина, в която сравнително често се образува инверсия, която не позволява на мръсния въздух да се разсее. А 25% от замърсяването на въздуха в София с опасни фини прахови частици се дължи на непочистените улици, праха от строителни дейности и паркирането в зелени площи.

По данни на AQI най-замърсен въздух в България дишат хората в Стара Загора, след това е София. Трета е Враца, а след нея са Девня, Ловеч, Видин, Велико Търново, Пловдив, Шумен и Перник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във