Банкеръ Daily

Общество и политика

България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред 11 и 15-годишните деца

България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред 11 и 15-годишните деца и на второ място при 13-годишните.Това показва проучване на Световната здравна организация в 45 държави на Стария континент, оповестено в Световния ден без тютюнопушене, който отбелязваме всяка година на 31 май по инициатива на СЗО.

Според друго изследване - на Фондация  “БлуЛинк” - към 1 май жертвите на пушенето в България и в световен мащаб са много повече от жертвите на Covid-19.

26 на сто от 11-годишните у нас пушат. Същата е картината при 15-годишните момчета. Момичетата на 15 години с този порок са 38 на сто, съобщи д-р Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО за България. "България е уникална страна с това, че момичетата пушат повече от момчетата, което според СЗО е проблем от националната сигурност, защото засяга пряко демографското развитие на страната", коментира той.

Във връзка с тази тревожна статистика: "Българското правителство трябва да забрани всякакви форми на реклама, промотиране и спонсорство на тютюневите изделия", препоръча д-р Околийски.

Необходимо е и въвеждане на здравно образование за децата в училищна и предучилищна възраст, смятат още експертите и препоръчват "още от септември месец да бъдат въведени тези уроци".

И още: глобалната епидемия от тютюнопушенето погубва повече човешки животи от Covid-19, показва сравнително проучване на “БлуЛинк”. Христо Иванов от фондацията съобщи, че за 6 месеца тютюнопушенето у нас убива над 11 000 човека, а към 1 май в България бяха регистрирани 68 смъртни случая от Covid-19. "По света 3 милиона и половина човека умират всяка година от тютюнопушене. Докато отново към 1 май 224 172 човека са загинали от Covid-19", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във