Банкеръ Daily

Общество и политика

​България е на първо място по ранно начало на полов живот

България е на първо място по ранно начало на полов живот. Това обяви омбудсманът Мая Манолова и подчерта, че в училищата трябва да се въведе задължително здравно и сексуално обучение.

"През миналата година у нас са родени над 6 хиляди деца от малолетни и непълнолетни майки по данни на Световната здравна организация. А през първото тримесечие на 2017-та са регистрирани повече от 500 аборта на момичета под 19-годишна възраст. Около 30% от учениците са споделили, че са започнали полов живот на 13 години. Проблемът може да се реши, ако се въведе задължително сексуално и здравно образование", обясни Манолова, цитирана от БНТ. 

Тя посочи, че в момента 10% от училищата са въвели такива предмети като свободно избираема подготовка.

"Препоръката до образователния министър, която подготвям и в резултат на проведената среща с омбудсмани от Европа, е за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище. Това е тема, която трябва да присъства още от най-ранна детска възраст, за да не се стига до неразумно и безотговорно сексуално поведение.

Три дни (15 май - 17 май) България е домакин на висок форум, организиран в партньорство с институцията на омбудсмана, ENOC и УНИЦЕФ. В срещата участват представители на детските омбудсмани от 17 държави.

Сред основните теми, обсъждани на форума са ефективността на институциите в защита правата на децата и подобряване на достъпа на децата за подаване на жалби и сигнали, необходимостта от въвеждане на здравна култура и сексуално образование в училищата с цел превенция на ранни бременности и аборти, подкрепа на деца жертви и свидетели на насилие, както и реализиране правото на децата на мнение и как институциите да се допитват до децата по теми, които ги касаят и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във