Банкеръ Daily

Общество и политика

България е на 8-о място по смъртност от COVID-19 в Европа

България е на 25-о място по заболеваемост и на 8-о по смъртност от COVID-19 в Европа. Това обяви на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов. По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев смъртността постепенно спада.

По данни на Националната информационна система за борба с COVID-19 през последното денонощие са потвърдени 286 нови случая. Направени са 4934 PCR теста. Общо потвърдените случаи у нас са 20 833, от тях 5374 са активни, а излекуваните са 14 643. 

На седмична база новиte случаи са с 1550 повече или ръст от 57%, излекуваните със 767 повече, хоспитализиираните са се увеличили със 111, а на тези в интензивни отделения – с 15 човека

За страната към настоящия момент са определени 8415 болнични легла за пациенти с коронавирус. 10,5 % от капацитета им е запълнен. Според Ангелов има риск за здравната система заради недостатъчния брой медици. 

Той коментира и ситуацията в училищата и детските градини. От началото на учебната година към 30 септември заболелите деца в детски градини са 12, учениците – 117, учителите в детски градини – 17, учителите в училища - 72, непедагогическият персонал в градините – 49, непедагогическия персонал в училищата - 20.

Под карантина са 4043 ученици и 116 учители в училища. Броят на заболелите деца и ученици е по-нисък или близък до средния брой в обществото, подчерта доц. Кунчев. 

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски отново подчерта, че най-ефективният начин за предпазване от коронавируса е носенето на маска, като маската трябва да се носи правилно и задължително в затворени помещения.

„Общо 96 военни са заразени, включително лекари и медицински сестри от ВМА. Има инфектирани и 10 курсанти", каза още Мутафчийски. 

По думите му, ВМА е болницата, която е приложила най-много пъти лечение с плазма. Тя е прелята на общо 19 души.

Главният държавен здравен инспектор обяви, че има тенденция за постепенно повишаване на заболеваемостта. А изходът от заболяването зависи от това кога пациентът постъпва в болница, на второ място – от възрастта му и на трето – от придружаващите заболявания.

"Няма начин при една започваща втора вълна в Европа и повишение при нас, ние да отменим извънредната епидемична обстановка", категоричен е Кунчев.

„Трябва да свикнем да живеем с вируса и да спазваме мерките”, предупреди здравният министър И призова за дистанция, спазване на хигиена и носене на маски. Ще се следи за спазването на правилата и ще се налагат санкции. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във