Банкеръ Daily

Кирил Петков:

България е готова да ремонтира украински военни машини

Министър председателят на България Кирил Петков (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски.

България е готова да ремонтира украински военни машини в свои фабрики. Това обяви премиерът Кирил Петков след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че разчита на такава помощ. "Украинска военна техника може да се ремонтира в България. Това е важно за нас, а и ще бъде изгодно за българските компании", заяви той.

Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, за транспорт на селскостопанска продукция през пристанище Варна.

Зеленски обеща сътрудничество при извеждането на българския екипаж от кораба "Рожен" в пристанището в Черноморск.

Обсъдихме взаимодействие в енергетиката - Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа през трансбалканския газопровод. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на брифинг след разговори с българската делегация.

По време на разговора му с Кирил Петков са били обсъдени възможностите за ремонт на украинска военна техника в българските мощности, обясни още Зеленски. „За нас е важно качеството и сроковете”, подчерта президентът.

По думите на Зеленски българският премиер не просто обещава, а наистина помага на Украйна. „Всяка страна помага с това, което може. Една страна може да има хиляди самолети и да не даде нито един. Друга може да няма, но пак да намери начин да даде. България е сред дружеските за Украйна страни. Тя може да помага с различни стъпки – по отношение на санкциите, ремонта на важна техника, членство в Евросъюза“, коментира украинският президент.

"Ние усещаме, че целият цивилизован свят днес е солидарен с Украйна, включително и България. Украйна както никога, има нужда от подкрепата на надеждните си приятели, за да отстоява правото на живот на нашия народ. Тази борба не е само борба за Украйна, сега ние в Украйна защитаваме ценностите на цяла Европа, на целия свят, свободата на целия европейски народ и точно сега в Украйна се решава дали другите европейски народи ще могат да живеят свободно и демократично." добави още Зеленски.

По-рано през деня българските представители посетиха градовете Бородянка, Буча и Ирпен. 

"Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия", коментира Петков по повод идеята България да окаже военна помощ на Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във