Банкеръ Daily

Репортери без граници:

България е единствената страна от ЕС в "червената зона" по свобода на медиите

България е на 109-о място и е единствената от ЕС в т.нар. "червена зона" - предпоследната преди "черната" в годишния доклад на неправителствената организация Репортери без граници, посветен на свободата на медиите. В предишния доклад страната ни бе 113-а, но в действителност се отчита още отстъпление от 0.55 пункта в индекса, по който тя е направена. Придвижването ни напред се дължи на падането на други страни като Габон и Парагвай, а не на подобряване на ситуацията у нас.

В частта за българската медийна среда авторите на индекса за 2017 г. посочват, че причините за най-ниската в ЕС позиция са това, че тя е "доминирана от корупция и сливане между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски, собственик на медийна група, притежаваща 6 вестника и контролираща почти 80% от разпространението на печатни издания".

Отбелязва се отново, че "правителството раздава еврофондове на конкретни медии при пълно отсъствие на прозрачност и на практика по този начин подкупва редакторите да не го критикуват или изцяло да се въздържат от отразяването на определени теми".

В последния доклад е направена обезпокояваща констатация - никога свободата на медиите по света не е била толкова застрашена. Причина за това са атаките срещу медиите, фалшивите информации, репресиите и триумфа на "силните хора" като Тръмп и Ердоган.

Свободата на медиите преживява "трудна" и "много сериозна" ситуация в 72 (от общо 180 изброени и класирани в доклада страни), сред които са Китай, Русия, Индия, почти всички страни от Близкия изток, Централна Азия и Централна Америка, както и две трети от страните в Африка. Картата на света, съставена от "Репортери без граници" е "превзета" буквално от червен цвят, което означава, че ситуацията със свободата на медиите е трудна и с черен цвят, което означава, че ситуацията на свободата на медиите е много сериозна.

Медиите са свободни само в петдесетина страни по света - в Северна Америка, Европа, Австралия, южната част на Африка, се посочва още в доклада.

"Репортери без граници" са обезпокоени от това, че има риск от негативна промяна в ситуацията със свободата на медиите по света, по-специално във важни демократични страни, се отбелязва още в документа.

"Вманиачаването от следенето и неспазването на принципа за запазването на тайната за източниците допринасят за спада на много страни, смятани довчера за добродетелни в областта на свободата на медиите", се констатира в доклада, съдържащ класация на страните, подредени по показателя "свобода на медиите". Така например САЩ са слезли надолу с две места до 43-о място, а Великобритания е слязла надолу с две места до 40-о място.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във