Банкеръ Daily

Общество и политика

България е 4-та в ЕС по инвестиции от плана Юнкер

Като един от евродепутатите, които работиха най-активно по създаването и разпространението на Европейския фонд за стратегически инвестиции  към плана Юнкер, се гордея, че България е на 4-то място в Европейския съюз по привлечени инвестиции спрямо брутния вътрешен продукт. Това обяви българският евродепутат Ева Майдел, която беше основен говорител на годишната среща на акционерите в Европейския инвестиционен фонд, която се провежда в София.

"Общо 21 проекта са спечелили близо 1 милиард лева от Европейската инвестиционна банка, които се очаква да мобилизират допълнително близо 5 милиарда частен капитал. Една част от средствата са за големи бизнес проекти, а друга вече се предлага на пазара от банките като кредити за малкия бизнес с много облекчени условия, тъй като част от гаранцията се поема от европейския бюджет.  Когато създавахме ЕФСИ преди 4 години имаше много критици, защото това беше иновационен финансов инструмент. Той се доказа като устойчиво решение, защото доведе до увеличаване на БВП на ЕС с 0,9 % и до създаване на допълнителни 1,1 милиона работни места в сравнение със сценарий, ако не съществуваше", каза Майдел. 

Тази формула ще бъде продължена и от 2021 година в Европейския бюджет програмата InvestEU ще бъде водещият инструмент за подкрепа на инвестициите на ЕС.

"В Европа трябва да постигаме повече с по-малък бюджет и това изисква по-умно използване на европейските средства. Все по-голяма част от тях трябва да мобилизират частния капитал и след успешна възвръщаемост на инвестицията, да се използват отново за друга инвестиция. Българският бизнес и администрацията ни натрупаха значителен опит с финансови инструменти през последните години и сме готови за все по-голямото им използване", каза Ева Майдел. 

25% от средствата по InvestEU са заделени за прилагащи партньори, различни от ЕИБ. Например такива партньори може да са националните банки за развитие, което ще доведе до по-голяма разпознаваемост на програмата в съответната държава и ще улесни местния бизнес, които ще може да кандидатства за финансиране директно към тях, а не към ЕИБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във