Банкеръ Daily

Бойко Борисов към руския посланик Елеонора Митрофанова:

България държи да има открит диалог с Руската федерация

Премиерът Бойко Борисов се е срещна с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова по повод началото на мандата й в София, съобщиха от правителствената пресслужба. Срещата се провежда ден след като българското външно министерство обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата.

В рамките на разговора им в Министерския съвет са били обсъдени двустранните отношения и наличието на желание и от двете страни те да бъдат задълбочавани в дух на добронамереност и прагматичност, се посочва в съобщението. Премиерът е изтъкнал, че  България държи да има открит и взаимноизгоден диалог с Руската федерация, при който страната ни се води от националните си интереси и евроатлантически приоритети.

Министър-председателят е пожелал на посланик Митрофанова успешен мандат в България и е изтъкнал сериозния потенциал за сътрудничество в сферата на икономиката и търговията. По думите му, България и Руската федерация могат да развиват успешно партньорство в редица области като например културата, туризма и селското стопанство.

В понеделник българското външно министерство обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Решението бе обявено дни след като шестима души бяха задържани и обвинени в шпионаж в полза на Москва.

От руското посолство коментираха минути по-късно, че изгонването е безпочвено и страната си запазва правото да отговори. "За съжаление сме принудени да отбележим, че този несправедлив демарш на българските власти няма да допринесе за изграждането на конструктивен руско-български диалог", се казва в изявлението.

Днес вестник "24 часа" публикува интервю с посланик Митрофанова, която започна мандата си миналия месец. "Стига сте правили шоу! Русия не върши нищо незаконно на територията на България", казва Митрофанова в интервюто. Тя споменава за "тъмни петна" върху "летописа на руско-българските отношения". Според нея "постъпателното развитие на нашето сътрудничество на някого е заседнало като кост в гърлото".

Руският посланик констатира, че "антибългарската реторика набира сили" от октомври 2019 г., а приблизително на три месеца неоснователно и "с помпозност" се гонят руски дипломати по "измислени причини". По думите ѝ, не може да се установи пряка и логическа връзка между хората, за които прокуратурата твърди, че са шпионирани, и работата на посолството. А в публикувано от прокуратурата видео, за което се твърди, че показва съпругата на предполагаемия ръководител на шпионската група, се вижда жена, влизаща в руското посолство за решаване на пенсионни въпроси, и в това няма "криминален момент".

"Предизборните страсти отминават, политическата конюнктура се променя, трендове остаряват, на мястото им идват нови. Убедена съм, че натрупаният за векове позитивен заряд в отношенията между нашите страни ще преодолее и този труден период. Впрочем всичко това вече се е случвало в богатата ни съвместна история", посочва Митрофанова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във